Windsurfer Kiran Badloe staat derde na de eerste drie races op de Olympische Spelen van Tokio. Zeilster Marit Bouwmeester kende met een 21e en 14e plek een heel slechte start.

Badloe begon met een vijfde en zevende plek matig, maar was in de derde race wel de snelste. In het klassement staat hij derde achter de Zwitser Mateo Sanz Lanz en de Spanjaard Angel Granda Roque.

Drievoudig wereldkampioen Badloe moest toestaan dat Sanz Lanz de snelste was in de eerste twee races. Door de kalme wind waren de lichtere surfers als Sanz Lanz en Granda Roque in het voordeel in het water rond het eiland Enoshima. Later op de dag ging het harder waaien en kon Badloe zijn hogere gewicht uitbuiten.

Badloe is in de RS:X-klasse favoriet om zijn voormalige trainingsmaat Dorian van Rijsselberghe op te volgen als olympisch kampioen. Toch moest de drievoudig wereldkampioen in de eerste en tweede race toestaan dat de Zwitser Mateo Sanz Lanz de snelste was in het water rond het eiland Enoshima.

Speciaal voor de Olympische Spelen had hij zich een bijzonder kapsel laten aanmeten. De blauwe pijl op het hoofd van de 26-jarige Badloe is een verwijzing naar Aang, een karakter uit de tekenfilmserie Avatar. Aang is daarin de meester van de wind.

De medaillerace in de RS:X-klasse is op zaterdag. Maandag, woensdag en donderdag zijn er nog reguliere races voor Badloe.

Bouwmeester verliest al snel de aansluiting

Bouwmeester kwam als regerend olympisch kampioene in de Laser Radial in haar eerste race niet verder dan de 21e plaats. In de tweede race ging het met een 14e plek iets beter voor de Friezin. In het klassement staat ze achttiende.

De Spaanse Cristina Pujol Bajo was de snelste in de eerste race en de Duitse Svenja Weger was de beste in de twee sessie.

De 33-jarige Bouwmeester, tijdens de Spelen van 2012 van Londen al goed voor zilver, verloor na de start al snel de aansluiting met de snelste boten. In het water rond het eiland Enoshima kon ze haar achterstand niet meer goedmaken.

De zeilsters mogen hun slechtste resultaat wegstrepen in de eindstand. De medaillerace is volgende week zondag.

Marit Bouwmeester is titelverdediger in Tokio.

Marit Bouwmeester is titelverdediger in Tokio.
Marit Bouwmeester is titelverdediger in Tokio.
Foto: ANP