Na afloop van de 32-21-zege op Japan klaagden de Nederlandse handbalsters zondag over de vloer in het Yoyogi National Stadium in Tokio. Veel speelsters van de wereldkampioen en het gastland gleden in het openingsduel uit op de gladde ondergrond.

"Ik ben blij dat we geen blessures hebben opgelopen", zei Nycke Groot. "Ik zag een paar keer bij een Japanse haar knie naar binnen klappen. Bij ons zouden er dan wel kruisbanden zijn afgescheurd, denk ik."

Ook Lois Abbingh was het opgevallen. "Maar ik ben zelf niet zo'n één-tegen-één speelster, ik loop meestal gewoon rechtdoor", vertelde de topschutter van Oranje met zeven doelpunten.

"Ik hoop wel dat ze er wat aan gaan doen. Het is best gevaarlijk. Het voelt een beetje als olie. Tijdens de training was het ook zo, maar alleen op een of twee plekjes. Het lijkt wel of ze het op een bepaalde manier hebben schoongemaakt. Het was nu over het hele veld."

Volgens Abbingh hadden de Japanse vrouwen er meer last van omdat ze meer aanzetten in één-tegen-één situaties. "Wij zijn meer van het rennen."

Groot vermoedt gebruik van verkeerd schoonmaakmiddel

Doorgaans wordt in het handbal een vloer van pvc gebruikt. In het Yoyogi National Stadium, dat bij de Spelen van 1964 nog dienst deed als zwemstadion, ligt een houten vloer.

Groot suggereerde dat er mogelijk een verkeerd schoonmaakmiddel gebruikt is. "Het was gevaarlijk. Ik ging ook een keer onderuit. Mijn tegenstandster kreeg twee minuten, maar ik was gewoon uitgegleden."