Roeicoach Josy Verdonkschot heeft als vijfde lid van de Nederlandse olympische ploeg in Tokio positief getest op het coronavirus, zo heeft NOC*NSF zondag bekendgemaakt. Hij is hoofdtrainer van verschillende Nederlandse vrouwenboten.

Verdonkschot zat niet in het vliegtuig waarmee de vier eerder positief geteste leden van TeamNL naar Tokio reisden. Hij gaat nu tien dagen in quarantaine. De medische staf van de Nederlandse olympische ploeg gaat onderzoeken met wie hij nauw in contact is geweest.

Mochten er leden van de roeiploeg als zogenoemd close contact van Verdonkschot worden aangemerkt, dan kunnen zij hun toernooi onder speciale condities vervolgen. Zij worden apart vervoerd, en slapen en eten op een éénpersoonskamer.

Skateboardster Candy Jacobs was woensdag de eerste Nederlandse olympiër die in quarantaine moest na een positieve test. Daarna volgden taekwondoka Reshmie Oogink, een staflid van de roeiploeg, die anoniem wil blijven, en skiffeur Finn Florijn. Zij vlogen met dezelfde vlucht naar Japan, net als de positief bevonden NOS-commentator Jeroen Elshoff.

'Persoonlijke gevoelens spelen geen rol'

Verdonkschot benadrukt dat het ook zonder hem goed moet komen met de Nederlandse roeiers, die meerdere medailles kunnen winnen in Tokio.

"Mijn persoonlijke gevoelens spelen geen rol," zegt Verdonkschot. "Het gaat erom dat onze roeisters in staat zijn te doen waarvoor ze hier zijn. Daar hebben we afgelopen jaren naar toegewerkt. Ons programma zit goed in elkaar. We weten van elkaar wat we kunnen en moeten doen."

"Mijn vertrouwen in mijn staf en mijn sporters is eindeloos. Zij zullen dit karwei afmaken."

Taekwondoka Oogink speelt basketbal met klompjes in covidhotel
45
Taekwondoka Oogink speelt basketbal met klompjes in covidhotel

'Sporters en staf gaan door met grote doel'

Chef de Mission Pieter van den Hoogenband had via de telefoon contact met de roeicoach. "Dit is een topcoach die onmiddellijk zijn plannen klaar had. Hij parkeert zijn eigen emotie, had een plan en weet dat zijn sporters in goede handen zijn."

"Natuurlijk incasseren we een teleurstelling, maar ik zie de afgelopen dagen alleen maar sporters en staf die vastberaden doorgaan met hun grote doel. Dat doet me goed en daar heb ik grote bewondering voor. Het tekent de mentaliteit van TeamNL."

Verdonkschot kreeg zaterdagavond de uitslag van zijn ochtendtest en heeft daarna later die avond de derde test ondergaan. Volgens protocol is hij na deze derde positieve test in quarantaine gegaan.