Goedemorgen en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Menno Waebeke en ik houd je op de hoogte van de derde dag van de Olympische Spelen in Tokio.

zondag 25 juli om 14:26
Zo is de derde dag ten einde gekomen. Dit hebben we vandaag allemaal gezien:

 • De Nederlandse wielrensters konden door miscommunicatie hun favorietenstatus niet waarmaken;
 • Annemiek van Vleuten dacht dat ze gewonnen had, maar ze had zich misrekend en moest genoegen nemen met zilver;
 • Het was de enige medaille van Nederland vandaag;
 • De Nederlandse estafettezwemploeg bij de 4x100 meter greep naast een medaille en werd vierde;
 • Titelverdediger Sanne Wevers liep de balkfinale mis;
 • Schermer Bas Verwijlen werd bij zijn vierde olympische deelname uitgeschakeld in de tweede ronde;
 • De hockeyers ontsnapten aan een blamage tegen het nietige Zuid-Afrika
Hockey · zondag 25 juli om 13:56
Afgelopen! Nederland begon dramatisch aan zijn tweede groepsduel met Zuid-Afrika en kwam met 3-0 achter. Via Pruijser en Van Dam kwam Oranje weer terug in de wedstrijd. Na de rust kwamen de hockeymannen een stuk beter in de wedstrijd en via goals van Brinkman, Van der Weerden en Pruijser wint Nederland uiteindelijk met 3-5 van de Zuid-Afrikanen.
Hockey · zondag 25 juli om 13:46
54' GOAL Nederland! 3-5

Thierry Brinkman komt goed door en de legt de bal perfect af op Mirco Pruijsser, die gemakkelijk binnentikt. Het lijkt beslist in Tokio. 

Basketbal · zondag 25 juli om 13:42
De 3x3-basketballers winnen voor de derde keer op rij op dit olympische toernooi. De Nederlanders verslaan China met 21-18 en winnen daarmee drie van de vier gespeelde groepsduels.
Hockey · zondag 25 juli om 13:38
48' GOAL Nederland! 3-4

Nederland krijgt opnieuw een strafbal nadat de Zuid-Afrikaanse keeper op de bal gaat liggen. Mink van der Weerden doet het een stuk beter dan Hertzberger en knalt de 3-4 binnen. Nederland staat voor het eerst op voorsprong!
Hockey · zondag 25 juli om 13:34
We zijn begonnen aan het laatste kwart van deze spannende wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Kan Oranje een overwinning uit het vuur slepen?
Hockey · zondag 25 juli om 13:32
44' Cassiem wordt geen strobreed in de weg gelegd en kan helemaal doorlopen naar het Nederlandse doel. De Zuid-Afrikaan mist echter in de een-op-een met Pirmin Blaak, hij schiet op de paal.
Beachvolleybal · zondag 25 juli om 13:25
Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn slecht begonnen aan hun olympische toernooi. Het Nederlandse duo verliest tijdens hun eerste groepswedstrijd met 2-1 in sets van de Spaanse Steiner Fernandez en Baquerizo.
Hockey · zondag 25 juli om 13:21
36' GOAL Nederland! 3-3

Vlak na de misser van Hertzberger scoort Thierry Brinkman de gelijkmaker! Kan Nederland nu doordrukken en de winst op Zuid-Afrika binnenslepen?
Hockey · zondag 25 juli om 13:19

35' Strafbal Nederland! Oranje krijgt een strafbal na een shoot van Zuid-Afrika, maar Jeroen Hertzberger pusht de bal keihard over. Dit past volledig in het beeld van de hockeymannen deze middag. 

Hockey · zondag 25 juli om 13:15
34' Nederland drukt Zuid-Afrika nu steeds verder terug en krijgt een aantal strafcorners, het leidt voorlopig nog niet tot de gelijkmaker. De Zuid-Afrikanen zijn inmiddels weer met elf, Brown heeft zijn vijf minuten straf uitgezeten.
Paardrijden · zondag 25 juli om 13:12
Voor Marlies van Baalen is het olympisch avontuur nu officieel voorbij. De Nederlandse eindigt met haar paard Go Legend niet bij de beste nummers drie en is uitgeschakeld in het dressuurtoernooi.
Hockey · zondag 25 juli om 13:03
Rust! We gaan rusten bij de tweede groepswedstrijd van Nederland. De hockeymannen begonnen dramatisch en kwamen met 3-0 achter, maar daarna herpakte Nederland zich. Via goals van Pruijsser en Van Dam knokt Oranje zich terug in de wedstrijd.
Hockey · zondag 25 juli om 12:57
29' GOAL Nederland! 3-2

Zuid Afrika ontvangt de eerste gele kaart en staat even met tien. Nederland profiteert direct en Thijs van Dam maakt de aansluitingstreffer.
Hockey · zondag 25 juli om 12:53
26' Hertzberger vraagt een challenge aan en wil een strafbal. Die komt er niet, maar Nederland krijgt wel een strafcorner. De push van Van der Weerden wordt gekeerd door de doelman.
Hockey · zondag 25 juli om 12:46
24' Goal Nederland! 3-1

Nederland doet wat terug en komt op 3-1. Mirco Pruijser slaat de bal keihard met zijn backhand in het doel. Is dit de ommekeer voor Oranje?
Tennis · zondag 25 juli om 12:41
Game, set en match voor Bertens/Schuurs! 

Kiki Bertens en Demi Schuurs winnen de supertiebreak met 11-9 en gaan door naar de tweede ronde. De Nederlanders verslaan het Franse duo Garcia/Mladenovic met 7-6, 5-7, 7-6!
Hockey · zondag 25 juli om 12:40
15' GOAL Zuid-Afrika! 3-0

De ellende blijft aanhouden in Tokio voor de hockeymannen. Zuid-Afrika krijgt alle ruimte en Abdud Cassiem kan zijn tweede treffer van de dag maken. Een beschamende prestatie voor Oranje.
Hockey · zondag 25 juli om 12:36
Einde eerste kwart! 

Nederland staat na het eerste kwartier met 2-0 achter tegen hockeydwerg Zuid-Afrika. Er moet in het restant van de wedstrijd echt iets veranderen bij de hockeymannen.
Tennis · zondag 25 juli om 12:30

Set Frankrijk! 1-1 

Kiki Bertens en Demi Schuurs verliezen de tweede set met 5-7 van Garcia en Mladenovic. Het duo maakt zich op voor de super tiebreak! 

Hockey · zondag 25 juli om 12:29
10' GOAL Zuid-Afrika! 2-0

Het is ongelofelijk, Zuid-Afrika moest een crowdfunding opzetten om in Tokio te komen, maar staan nu met 2-0 voor tegen de regerend Europees Kampioen. Abdud Cassiem maakt hem, wat is er aan de hand met Nederland?
Hockey · zondag 25 juli om 12:21
4' De eerste strafcorner van de wedstrijd is voor Zuid-Afrika. De bal komt op de voet van Van As, Blaak redt fantastisch en voorkomt de 2-0.
Hockey · zondag 25 juli om 12:17
2' GOAL Zuid-Afrika! 1-0 

Zuid-Afrika komt op voorsprong na een foutje van De Wijn. Mustaphaa Casiem profiteert en maakt de 1-0. Een valse start voor Nederland!
Hockey · zondag 25 juli om 12:11
De hockeymannen gaan bijna beginnen aan hun tweede groepswedstrijd tegen Zuid-Afrika. Oranje wil zich revancheren na de 3-1 nederlaag tegen België.
Zwemmen · zondag 25 juli om 11:58
Nederland is bij de mannen uitgeschakeld op de 4x100 meter vrije slag. Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Thom de Boer en Jesse Puts klokten met 3.14,07 de twaalfde tijd, alleen de eerste acht gaan door naar de finale.
Tennis · zondag 25 juli om 11:44
Het duo is begonnen aan de tweede set van hun partij tegen Garcia en Mladenovic. Bertens en Schuurs behouden twee keer hun service en staan met 2-1 voor tegen de Fransen.
Tennis · zondag 25 juli om 11:30
Set Bertens/Schuurs! 1-0 Kiki Bertens en Demi Schuurs winnen de eerste set met 7-6. Het duo begon slecht en kwam met 1-4 achter, maar wint uiteindelijk de eerste set in de tiebreak.
Tennis · zondag 25 juli om 11:23
Tiebreak! Het is spannend in de eerste ronde van het dubbelspel. Bertens en Schuurs konden serveren voor de setwinst maar worden gebroken, een tiebreak gaat uitmaken wie de eerste set naar zich toetrekt.
Paardrijden · zondag 25 juli om 11:17
Pech voor Marlies van Baalen! De allerlaatste ruiter in haar groep zet een goede score neer en verstoot de Nederlandse uit de top twee. Van Baalen wordt derde met haar paard Go Legend en gaat naar de wachtkamer. De beste zes nummers drie gaan ook door en dus moet de Brabantse nog even afwachten.
Tennis · zondag 25 juli om 11:06
Demi Schuurs en Kiki Bertens hebben zich volledig teruggeknokt in hun wedstrijd tegen de Fransen. Het duo kwam op een 4-1 achterstand, maar herpakt zich sterk en komt terug naar 4-4.
Zwemmen · zondag 25 juli om 11:02
Het is Tes Schouten niet gelukt om zich te plaatsen voor de halve finales op de 100 meter schoolslag. De twintigjarige zwemster zwom in haar serie naar de vierde tijd met 1.07,89. Schouten noteerde daarmee de 25e tijd, alleen de beste zestien plaatsten zich voor de halve finales.
Paardrijden · zondag 25 juli om 10:50
Marlies van Baalen heeft bij de individuele dressuurwedstrijd met haar paard Go Legend een score van 71.615 punten neergezet. Ze gaat daarmee voorlopig aan de leiding van haar Groep E. De beste twee van elke groep gaan door naar de strijd om de medailles, er moeten nog drie ruiters volgen. Gisteren bereikte ook Edward Gal de finaleronde met zijn paard Total Us.
Tennis · zondag 25 juli om 10:42
Kiki Bertens en Demi Schuurs zijn begonnen aan hun eerste ronde in het dubbelspel tegen het Franse duo Kristina Mladenovic en Carloine Garcia. De Nederlandse vrouwen worden vroeg in de wedstrijd gebroken en staan met 0-2 achter.
Basketbal · zondag 25 juli om 10:39
De 3x3-basketballers winnen van Japan in een bloedstollende derde groepswedstrijd. De wedstrijd werd uiteindelijk beslist door een vrije worp na een overtreding van de Japanners. Oranje zit met zeven andere landen in de groep, de nummers één en twee gaan rechtstreeks door naar de halve finales, de nummers drie tot en met zes gaan naar de kwartfinales.
Basketbal · zondag 25 juli om 10:28
Halverwege het duel zien we nog steeds een gelijke stand bij de 3x3-basketballers, het staat nu 9-9.
Basketbal · zondag 25 juli om 10:24
De problemen met het scorebord verholpen en zijn de mannen begonnen aan hun derde groepsduel met Japan. De Nederlanders staan na drie minuten op gelijke hoogte, 4-4.
Basketbal · zondag 25 juli om 10:20
Inmiddels zijn de mannen bij het 3x3-basketbal nog steeds niet begonnen. Het scorebord doet het niet en dus is de wedstrijd voorlopig uitgesteld!
Zwemmen · zondag 25 juli om 10:19
Kira Toussaint zwemt met 59,21 naar de derde tijd in haar serie op de 100 meter rugslag en plaatst zich daarmee voor de halve finale. Maaike de Waard tikt aan in 1.00,03 en gaat als vijftiende ook door. Inmiddels vliegen ook de olympische records ons om de oren. In de vijfde serie zwemt Regan Smith naar het record met 57,96, maar enkele minuten later gaat de Australische Kaylee McKeown daar al onderdoor met 57,88.
Basketbal · zondag 25 juli om 10:07
De 3x3-basketballers gaan zo beginnen aan hun derde groepswedstrijd tegen Japan. De Nederlanders verloren tegen Servië, maar herpakten zich met een overwinning op Rusland.
Windsurfen · zondag 25 juli om 09:38
Lilian de Geus heeft de derde race in de RS:X klasse gewonnen. De huidige wereldkampioen herpakt zich daarmee sterk na een eerdere achtste- en elfde plaats. De Geus staat na de eerste dag op een zesde plaats met 20 punten, regerend olympisch kampioene Charline Picon gaat aan de leiding met 9 punten.
Turnen · zondag 25 juli om 09:30
Sanne Wevers werd uitgeschakeld op de balk, maar haar zus Lieke en Eythora Thorsdottir kunnen na drie van de vijf rondes nog hopen op een finaleplek bij de meerkamp. Lieke Wevers staat voorlopig twaalfde met een score van 53,365 en Thorsdottir staat daar met 52,899 vlak achter op de dertiende plek. De beste 24 turnsters gaan door naar de meerkampfinale. 

Bij de landenwedstrijd staat Nederland momenteel op de zevende plek, er gaan slechts acht teams door naar de finale en dus is het afwachten voor Nederland of er nog teams boven de score van 160,263 punten komen.
Wielrennen · zondag 25 juli om 09:25
Annemiek van Vleuten mag toch trots zijn op haar zilveren plak, het is haar eerste olympische medaille. Woensdag kan de Nederlandse zich in de tijdrit revancheren en op jacht gaan naar goud!
Olympische Spelen · zondag 25 juli om 09:22
Na de spraakmakende wegwedstrijd bij de vrouwen gaan we weer verder met andere sporten. Welke Nederlanders komen er de komende uren in actie? 

 • 11:45 uur - Tweede dag dressuurtoernooi met Marlies van Baalen 
 • 12:02 uur - Series 100 meter rugslag met Kira Toussaint en Maaike de Waard
 • 12.05 uur - Groepsfase 3x3-basketbal Nederland - Japan 
 • 12.20 uur - 1e ronde dubbelspel met Kiki Bertens en Demi Schuurs 
 • 12.59 uur - Series 100 meter schoolslag met Tes Schouten
Wielrennen · zondag 25 juli om 09:07
Annemiek van Vleuten: "Dit is natuurlijk waardeloos, er moet in zulke grote koersen niet zonder communicatie gereden worden. Ik voelde me eerst heel stom, maar ook de andere meiden wisten het niet. We kwamen hier voor goud, maar ik heb wel mijn eerste olympische medaille gepakt. Ik wilde in Tokio in vorm zijn en ik was vandaag in mijn beste doen ooit." Woensdag krijgen de Nederlandse vrouwen een herkansing, want dan staat de olympische tijdrit op het programma.
Wielrennen · zondag 25 juli om 08:59
Bekijk hier de eerste reactie van Van Vleuten, die na afloop van de wegwedstrijd onterecht denkt dat ze olympisch goud wint.
Van Vleuten denkt gewonnen te hebben: 'We kregen niets door'
32
Van Vleuten denkt gewonnen te hebben: 'We kregen niets door'
Wielrennen · zondag 25 juli om 08:46
Anna van der Breggen: "Het was heel onduidelijk, we hadden weinig informatie van buitenaf en konden ook niet meer even naar de auto toe. We dachten toen we de Israëlische en Poolse inhaalden dat we voor goud aan het rijden waren. We hadden het gevoel dat we het onder controle hadden, maar we missen hier toch de rensters die normaal het gat dichtrijden. Ik ken de Oostenrijkse niet die hier wint, dus we hebben haar ook zeker onderschat."
Wielrennen · zondag 25 juli om 08:20
De uitslag van de olympische wegwedstrijd bij de vrouwen: 

 1. Anna Kiesenhofer
 2. Annemiek van Vleuten 
 3. Elisa Longo Borghini 
 4. Lotte Kopecky
 5. Marianne Vos 
 6. Lisa Brennauer
 7. Coryn Rivera
 8. Marta Cavalli
 9. Olga Zabelinskaya
 10. Cecilie Ludwig