De olympische wegrace was hem zaterdag minder goed afgegaan dan gehoopt, maar zorgen over de individuele tijdrit maakt Tom Dumoulin zich niet. De dertigjarige Limburger denkt dat hij woensdag nog altijd een goede chronorace neer kan zetten.

"Ik had gehoopt beter te zijn, maar dit zegt niets over woensdag. Het zijn twee totaal verschillende disciplines: eentje waar ik vrij goed in ben en een waarin ik soms goed ben", zei Dumoulin na de door Richard Carapaz gewonnen wegrace in Japan.

De Limburger besloot dit voorjaar, nadat hij enkele maanden zijn wielerloopbaan had stilgelegd, zich op de individuele tijdrit in Tokio te richten. Bij de Spelen van 2016 was hij als tweede geëindigd achter de Zwitser Fabian Cancellara, een jaar later gevolgd door de wereldtitel tijdrijden in het Noorse Bergen.

De Giro-winnaar van 2017 sukkelde daarna met blessures en kreeg ook motivatieproblemen, maar na een pauze kwam de ambitie terug er op de Spelen iets moois van te maken. Deelnemen aan de tijdrit betekent ook uitkomen in de wegwedstrijd.

Dumoulin vond zijn optreden "niet slecht", maar merkte dat hij niet goed genoeg was. "Dat voelde ik al op de Mount Fuji. Ik heb daarna nog geprobeerd Bauke een beetje te helpen, maar de koers bleef gesloten. En op die Mikuni Pass was het klaar."

"Bauke heeft het trouwens supergoed gedaan", vervolgde hij. "Helaas pakt hij net geen medaille, maar hij mag trots zijn. Natuurlijk had ik hier liever gestaan na een goede koers. Daar baal ik van, maar dat gevoel neem ik niet mee naar woensdag."

Dumoulin in tranen na behalen van zilveren plak bij tijdrit op Spelen
32
Dumoulin in tranen na behalen van zilveren plak bij tijdrit op Spelen