Judoka Tornike Tsjakadoea is er zaterdag niet in geslaagd om brons te veroveren op de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlander verloor in de categorie tot 60 kilogram de beslissende wedstrijd op pijnlijke wijze van de Kazach Yeldos Smetov.

De 24-jarige Tsjakadoea had het initiatief tegen Smetov, maar er was een golden score (verlenging) nodig om een beslissing te brengen. Smetov moest vanwege twee straffen voor passiviteit offensief judoën en kreeg Tsjakadoea al snel op de grond.

Het was eerst nog even onduidelijk of die actie voldoende was voor een score. Nadat de videoscheidsrechter de beelden had bekeken, werd Smetov definitief beloond met een waza-ari en trok Tsjakadoea aan het kortste eind.

Door zijn nederlaag is Ruben Houkes nog altijd de laatste Nederlander die in de categorie tot 60 kilogram een olympische medaille wist te veroveren. Hij eindigde in 2008 met brons.

Olympisch debutant Tsjakadoea veroverde in zijn loopbaan nog geen grote titels, al pakte hij eerder dit jaar wel brons op de World Masters in Doha.

Yeldos Smetov pakte het brons ten koste van Tornike Tsjakadoea.

Yeldos Smetov pakte het brons ten koste van Tornike Tsjakadoea.
Yeldos Smetov pakte het brons ten koste van Tornike Tsjakadoea.
Foto: AFP

Tsjakadoea verliest met opgeheven hoofd

Het olympisch judotoernooi begon nog uitstekend voor Tsjakadoea. De geboren Fries met Georgische roots was eerst te sterk voor de Mongoliër Amartuvshin Dashdavaa (waza-ari in golden score) en rekende daarna verrassend op waza-ari af met de Rus Robert Mshvidobadze, de nummer één van de plaatsingslijst.

In de kwartfinales moest Tsjakadoea op ippon zijn meerdere erkennen in Yang Yung Wei, waardoor hij veroordeeld was tot de herkansingen. Daarin rekende hij razendsnel op ippon af met de Oekraïner Artem Lesiuk, maar in de strijd om het brons ging het dus alsnog mis.

Het olympisch judotoernooi is zaterdag van start gegaan en duurt tot en met 31 juli. Tsjakadoea is de enige Nederlandse judoka die op de openingsdag in actie is gekomen. Bij de Spelen van 2016 zorgde Anicka van Emden voor de enige Nederlandse judomedaille (brons in categorie tot 63 kilogram).