De Nederlandse 3x3-basketballers hebben zaterdag bij hun olympische debuut in Tokio een wedstrijd verloren en gewonnen. Oranje ging eerst met 16-15 ten onder tegen viervoudig wereldkampioen Servië en nam later op de dag revanche tegen Rusland (18-15).

In de wedstrijd tegen Rusland ging het tot 13-13 gelijk op, maar daarna liep Oranje dankzij Ross Bekkering en Dimeo van der Horst (tweepunter) uit naar een 16-13-voorsprong. De Russen kwamen in de slotfase nog terug, maar Nederland hield stand.

Eerder op zaterdag moesten Bekkering, Van der Horst, Arvin Slagter en Jessey Voorn nog hun meerdere erkennen in Servië. Nederland kwam al vroeg in de wedstrijd op een 9-4-achterstand, maar de ploeg van bondscoach Brian Benjamin dichtte het gat en kwam een kleine drie minuten voor tijd zelfs op een 12-14-voorsprong.

In de slotminuten gaf Oranje alsnog de voorsprong weg. Servië kwam een halve minuut voor het einde op 16-14 en dat was de beslissing.

3x3-basketbal debuteert op de Olympische Spelen in Tokio. Bij dit nieuwe onderdeel staan drie spelers per team op een half veld en duurt de wedstrijd tien minuten.

Oranje zit in een poule van acht landen, waarvan de beste twee zich voor de halve finales plaatsen en de nummers drie tot en met zes naar de kwartfinales gaan. Nederland staat op dit moment vierde.