Goedendag en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Menno Waebeke en ik houd je op de hoogte van de tweede dag van de Olympische Spelen in Tokio.

Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 13:21
Dat was het voor nu, maar niet getreurd: over minder dan zes maanden beginnen de Olympische Winterspelen in Peking.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 13:15
De olympische vlam die op 24 juli werd ontstoken door Naomi Osaka wordt langzaam maar zeker gedoofd. De Spelen zijn nu écht voorbij.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 13:11
Bach eindigt: "Overeenkomstig de traditie roep ik de jeugd van de wereld op zich over drie jaar te verzamelen in Parijs, om daar de Spelen van de 33e Olympiade met ons te vieren." Er staat ons nog één ding te wachten: het doven van de olympische vlam.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 13:08
Vervolgens richt Bach zich tot de Japanse bevolking. "Jullie, het Japanse volk, mogen enorm trots zijn op wat jullie gepresteerd hebben. Namens alle sporters zeggen wij: dank je wel Tokio, dank je wel Japan."
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 13:05
"Wat het extra bijzonder maakte, waren alle uitdagingen die jullie het hoofd moesten bieden vanwege de pandemie. We maken allemaal zware tijden door, maar jullie gaven de wereld een kostbaar geschenk: hoop."
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 13:03
Hij begint met het bedanken van de sporters. "De afgelopen zestien dagen hebben jullie ons versteld doen staan met jullie sportprestaties. Door jullie kwaliteiten, vreugde en tranen waren deze Spelen magisch."
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 13:01
Terug naar Tokio, waar Thomas Bach nog een speech zal houden.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 12:53
Het moment waarop Anne Hidalgo de vlag uit handen van IOC-voorzitter Thomas Bach ontvangt.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 12:45
Het Franse volkslied klinkt in het olympisch stadion in Tokio. Zet de datum van de openingsceremonie maar vast in je agenda: 26 juli 2024.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 12:41
We naderen het einde van de ceremonie, want de Parijse burgemeester Anne Hidalgo komt op het podium. Ze krijgt uit handen van Thomas Bach de vlag van de Olympische Spelen. Daarmee kan de focus langzaam maar zeker op de 33e editie van het evenement in Frankrijk.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 12:33
Hij brandt nog heel even, maar lang zal het niet duren tot de olympische vlam gedoofd wordt.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 12:26
Na de huldiging van de marathonlopers worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Mede door het coronavirus was het organiseren van de Spelen dit jaar misschien nog wel een grotere klus dan ooit tevoren.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 12:19
Daar staat Abdi Nageeye vol trots met zijn zilveren medaille. Naast hem staat Bashir Abdi, een van zijn vrienden. Lees hier het verhaal over zijn band met Abdi.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 12:07
De 32-jarige Nageeye is pas de tweede Nederlander die een medaille verovert op de olympische marathon. Bij de Spelen van 1980 liep Gerard Nijboer in Moskou ook naar de tweede plek.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 12:03
We gaan door met de laatste medaille-uitreiking van deze Spelen. We zien Abdi Nageeye, die eerder vandaag stuntte door op de olympische marathon zilver te veroveren.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 12:01
De festiviteiten vinden plaats onder de klanken van verschillende trompetten en gitaren. Ze maken er een vrolijke boel van in het olympisch stadion.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:54
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:44
Alle atleten die nog in Tokio en omgeving waren, zijn nu ook binnen. Het licht gaat uit en er komt een fraaie lichtshow.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:39
De kleine groep Nederlanders onder in het beeld. Nog steeds komen er vanuit alle hoeken van het stadion sporters binnengelopen.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:33
Ook aanwezig: IOC-voorzitter Thomas Bach en de Japanse kroonprins Akishino.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:30
Nederland is dus met een kleine afvaardiging bij de slotceremonie. De groep bestaat vooral uit begeleiders en sporters die op de laatste twee dagen in actie kwamen.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:23
Alle vlaggendragers zijn binnen en kort daarna is het de beurt aan de overige sporters. Uit alle hoeken van het stadion komen de overgebleven sporters uit de verschillende landen.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:17
Daar is ook Sifan Hassan! De winnaar van het goud op de 5.000 en 10.000 meter wappert vol trots met de Nederlandse vlag.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:13
De sluitingsceremonie is een veel minder lange zit dan de openingsceremonie. Er komen in hoog tempo 206 vlaggendragers het stadion in. Het gaat om 205 landen en één olympische vlag van het vluchtelingenteam.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:11
Zo ligt het olympisch stadion er momenteel bij in Tokio.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:07
Het is nog altijd zo'n 30 graden Celsius in het benauwde Tokio, maar goed nieuws voor de aanwezigen: ze hoeven zich niet erg in te spannen.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 11:05
De Japanse vlag wordt het stadion binnengedragen en daarmee gaat de sluitingsceremonie van start.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 10:55
We zien straks een klein Nederlands team op de sluitingsceremonie. De meeste sporters hebben Tokio namelijk al verlaten. Vlaggendrager Sifan Hassan en marathonloper Abdi Nageeye, die zijn zilveren medaille krijgt, zijn er wel bij.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 10:53
We nemen nog één keer een kijkje in Tokio, waar de sluitingsceremonie op het punt van beginnen staat.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 09:10
Er is helaas geen sport meer op deze Olympische Spelen, maar over twee uur volgt nog wel de sluitingsceremonie. Daar zal Sifan Hassan de Nederlandse vlag dragen.
Olympische Spelen · zondag 8 augustus om 08:39
Met de waterpolofinale is de laatste beslissing gevallen op deze Olympische Spelen in Tokio. Onder de streep staan 36 medailles voor Nederland, een absoluut record. Daarvan waren er tien goud, twaalf zilver en veertien brons, al met al goed voor een zevende plaats in de medaillespiegel. De Verenigde Staten zijn de absolute grootmacht op deze Spelen met liefst 113 medailles, waarvan 41 goud.
Waterpolo · zondag 8 augustus om 08:35
Afgelopen! Servië blijkt uiteindelijk toch te sterk voor Griekenland en prolongeert het olympisch goud: 13-10.
Waterpolo · zondag 8 augustus om 08:31
Servië lijkt dan toch het beslissende gat geslagen te hebben: 10-13 met drie minuten te gaan. Of is dat buiten de veerkracht van de Grieken gerekend?
Waterpolo · zondag 8 augustus om 08:22
Ondanks de veerkracht van Griekenland weten de Serviërs ook het derde kwart af te sluiten met een nipte voorsprong: 9-10.
Waterpolo · zondag 8 augustus om 08:14
Griekenland pakte nog nooit een medaille in het waterpolo (bij de mannen) én het land pakte in Tokio nog geen enkele keer goud. Het is dus in meerdere opzichten een grote wedstrijd voor de Grieken, die opnieuw veerkracht tonen en de stand wederom gelijk trekken: 9-9.
Waterpolo · zondag 8 augustus om 08:10
Het is een intense strijd tussen Griekenland en Servië, met een continu wisselend scoreverloop. Nu is het weer Servië dat het heft in handen neemt en met 7-9 leidt in het derde kwart.
Waterpolo · zondag 8 augustus om 08:03
Op de valreep sluit Servië het kwart tóch af met een voorsprong. Andrija Prlainovic smijt de bal via de onderkant van de lat binnen en zorgt voor een ruststand van 7-8.
Waterpolo · zondag 8 augustus om 07:57
Griekenland komt helemaal terug in het tweede kwart! De Zuid-Europeanen brengen de stand op 7-7. De Servische bondscoach ziet het voor zijn ogen misgaan en last een time-out in.