Guinee doet alsnog mee aan de Olympische Spelen in Tokio. Het Afrikaanse land had zich woensdag afgemeld uit angst voor het oplopende aantal coronabesmettingen, maar donderdag kwam de regering al terug op dat besluit.

"We hebben van de bevoegde instanties de nodige garanties gekregen voor de veiligheid van onze atleten en daarom krijgen ze alsnog toestemming om mee te doen", liet het ministerie van Sportzaken weten.

Bronnen in het land beweerden dat niet de zorgen over de gezondheid van de sporters, maar een financiële kwestie ten grondslag zou hebben gelegen aan de afmelding. De regering zou moeite hebben gehad om de kosten te betalen.

Guinee reist nu toch met vijf sporters af naar Tokio. Fatoumata Yarie Camara (worstelen), Mamadou Samba Bah (judo), Fatoumata Lamarana Toure en Mamadou Tahirou Bah (zwemmen) en Aïssata Deen Conté (atletiek, 100 meter) wisten zich te plaatsen.

Zij kunnen voor een primeur zorgen. Bij de vorige elf deelnames lukte het Guinee namelijk nog nooit om een olympische medaille te pakken.

Noord-Korea blijft wel bij het besluit om de Olympische Spelen links te laten liggen. Het dictatoriaal bestuurde land wil vanwege de coronapandemie geen sporters naar Japan sturen.