De Olympische Spelen worden in 2032 definitief in de Australische stad Brisbane gehouden. Dat heeft het internationaal olympisch comité (IOC) woensdag bekendgemaakt bij de Spelen in Tokio, die vrijdag officieel worden geopend.

Het IOC liet begin dit jaar al weten dat Brisbane de zogenoemde voorkeurskandidaat was. Dit systeem is ingevoerd om te voorkomen dat steden die een bid uitbrengen grote hoeveelheden geld uitgeven om zich te profileren. In het verleden zijn diverse IOC-leden omgekocht.

Jakarta, Doha, Istanboel, Boedapest, New Delhi, Sint-Petersburg en Chengdu hadden ook interesse getoond om de Spelen van 2032 te organiseren. Ook Seoel en Pyongyang hoopten de Spelen over elf jaar naar de Korea's te halen.

Het is na Sydney in 2000 en Melbourne in 1956 de derde keer dat Australië als gastheer van de Spelen fungeert. De Spelen in 2024 zijn in Parijs en vier jaar later in Los Angeles.

Het besluit om de Spelen in 2032 te houden is opmerkelijk vroeg bekendgemaakt. Het IOC had tot 2025 om een geschikte locatie te vinden.

In Tokio gaan de Olympische Spelen vrijdag officieel van start. Voor de Oranjevrouwen begint het toernooi woensdag om 14.00 uur al met een groepswedstrijd tegen Zambia.