Epke Zonderland hoopt de komende dagen de maaltijden in Japan goed te verteren. De Fries doet zaterdag een poging voor de vierde keer de finale aan de rekstok te bereiken op de Olympische Spelen, maar heeft in de aanloop ernaartoe flink last van maag- en darmklachten.

Volg de tag NUmedaille Ontvang een melding bij elke Nederlandse medaille op de Spelen

"Ik kan nog niet genoeg eten voor de energie die ik nodig heb om goed te kunnen trainen", vertelde Zonderland, die in aanloop naar de Spelen van 2016 door aanhoudende verkoudheid met verstopte holtes ook al een verstoorde voorbereiding had en ook daar nog altijd hinder van ondervindt, na de podiumtraining.

De fysieke ongemakken waren twee weken geleden nog aanleiding voor Zonderland om elke verwachting voor een nieuw succes in Tokio weg te nemen. De olympisch kampioen van 2012 sprak twee weken geleden, kort voor het afreizen, dat het welhaast een wonder zou zijn als hij nog eens de finale zou halen.

Het verhaal ging weer over de holtes, die steeds opspelen en het voor hem niet mogelijk maken de rotaties aan de rekstok veelvuldig te trainen. De podiumtraining leek ook niet bijster overtuigend.

"De fysieke problemen zijn er nog wel", aldus Zonderland. "Maar het verschil is dat ik de eerste dagen in Japan een mooie opbouw heb kunnen maken, dat ik alle elementen heb kunnen doen die ik wil."

Epke Zonderland met zijn coach Daniel Knibbeler.

Epke Zonderland met zijn coach Daniel Knibbeler.
Epke Zonderland met zijn coach Daniel Knibbeler.
Foto: ANP

Zonderland hoopt op D-score

Het plan om tijdens de podiumtraining een halve oefening af te werken, strandde echter. "De energie trok wat weg. Ik heb deze training vooral gebruikt om de rekstok te 'voelen'. Mijn lichaam was niet supersterk, maar de timing klopte. Dat geeft wel vertrouwen."

Met behulp van de adrenaline die bij een wedstrijd hoort, hoopt Zonderland zaterdag een oefening te turnen die een D-score, de moeilijkheidsgraad, van 6,1 heeft. Daarmee zou hij, mits strak uitgevoerd, in ieder geval nog een kans maken bij de beste acht te eindigen met een finale tot gevolg.

"Zoals ik me vandaag voel, zou dat niet kunnen. Het was wat te sloom", aldus de 35-jarige Fries, die zijn maag- en darmklachten al langer heeft. "Nee, dat heb ik eerder niet verteld. Dan denken mensen toch: daar heb je hem weer."

Zonderland had zijn afscheid als topsporter anders voorgesteld, maar zijn humeur lijdt er niet onder. "Ik ben blij dat ik hier ben, dat ik dit nog eens meemaak. Ondanks alle beperkingen geniet ik van de relatieve vrijheid in het olympisch dorp. Nu hoop ik dat ik zaterdag het gewenste niveau haal."