De Olympische Spelen zijn woensdag officieus begonnen. Het softbalduel tussen Japan en Australië ging om 02.00 uur (Nederlandse tijd) van start in Fukushima City en de Japanse vrouwen wonnen met 8-1.

Volg de tag NUmedaille Ontvang een melding bij elke Nederlandse medaille op de Spelen

De officiële opening van de de 32e editie van de Zomerspelen is vrijdag pas in het Japan National Stadium in Tokio, maar een aantal sporten begint al eerder, waaronder dus softbal.

De softbalwedstrijd tussen Japan en Australië werd gespeeld in een leeg Fukushima Azuma Stadium in Fukushima, de regio die kampt met de naweeën van de kernramp in 2011.

Softbal is net als honkbal zeer populair in Japan en daardoor is de sport na dertien jaar - mogelijk eenmalig - terug op de olympische kalender. De Nederlandse ploegen slaagden er niet in zich te kwalificeren.

Voetbalsters komen woensdag ook al in actie

Later op woensdag komen ook al de eerste Nederlandse sporters in actie op de Spelen. De voetbalsters beginnen om 13.00 uur (Nederlandse tijd) in Miyagi aan de groepswedstrijd tegen Zambia. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman speelt daarna ook nog groepswedstrijden tegen Brazilië (zaterdag) en China (dinsdag).

Vrijdag, nog voor de officiële opening, komen er ook al Nederlanders in actie bij het roeien en het handboogschieten.

De openingsceremonie in Tokio begint vrijdag om 13.00 uur (Nederlandse tijd). Atleet Churandy Martina en skateboardster Keet Oldenbeuving dragen de Nederlandse vlag.

Tokio-update: 'Ook zonder Spitse moet Oranje ruim winnen van Zambia'
114
Tokio-update: 'Ook zonder Spitse moet Oranje ruim winnen van Zambia'