De Oranjevrouwen hebben woensdag in Japan in een besloten oefenwedstrijd gelijkgespeeld tegen Canada: 3-3. De voetbalsters beginnen volgende week aan de Olympische Spelen.

Nederland kwam op het trainingscomplex in Kamogawa met 3-1 achter, maar knokte zich terug via doelpunten van Jackie Groenen en de ingevallen Lineth Beerensteyn. Vivianne Miedema had in de eerste helft de 1-1 gemaakt.

Precies een week voor de eerste groepswedstrijd op de Olympische Spelen, op 21 juli in Rifu tegen Zambia, stuurde Sarina Wiegman haar beoogde basisploeg het veld in tegen Canada, dat in een andere poule zit bij de Spelen.

Sisca Folkertsma kreeg opnieuw een kans als rechtsback. De speelster van landskampioen FC Twente, die na de Spelen verhuist naar de Franse club Girondins Bordeaux, vormde de achterhoede met Aniek Nouwen, Stefanie van der Gragt en Dominique Janssen.

Groenen, Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse stonden op het middenveld en de voorhoede bestond uit Jill Roord, Miedema en Lieke Martens.

Canada enige test vlak voor Spelen

De Oranjevrouwen zijn al ruim een week in Japan om zich voor te bereiden op hun eerste Spelen.

De ploeg van Wiegman zou vlak voor vertrek in Nederland nog een oefeninterland spelen tegen Zuid-Afrika, maar dat duel in Zwolle ging niet door omdat binnen de Zuid-Afrikaanse selectie meerdere coronabesmettingen waren. De bondscoach zag de besloten wedstrijd tegen Canada als een alternatieve, serieuze test.

Chef de mission Pieter van den Hoogenband en prestatiemanager Arjen Boonstoppel van sportkoepel NOC*NSF waren vanuit Tokio naar Kamogawa gekomen om het duel te bekijken.

De voetbalsters reizen zaterdag naar Sendai, een stad vlak bij Rifu. Ze spelen daar hun groepswedstrijden tegen Zambia en Brazilië (24 juli). Op 27 juli is China in Yokohama de derde tegenstander.