De olympische turnploeg is donderdagavond per direct preventief in quarantaine gegaan. Dat is gebeurd omdat de uitslag van een van de coronatests voor vertrek naar Tokio een positief resultaat heeft opgeleverd.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Olympische Spelen

Als gevolg daarvan zijn zowel sporters als begeleiders van de mannen- en de vrouwenturnploeg met onmiddellijke ingang preventief in afzondering gegaan.

Volgens NOC*NSF zal er de komende dagen nader worden getest en onderzoek worden gedaan om de aard van deze besmetting te bepalen. "Er worden geen mededelingen gedaan om welke persoon het gaat", aldus de sportkoepel.

Alle Nederlandse sporters en begeleiders worden in de laatste zes dagen voor vertrek naar Japan preventief op drie momenten getest. Dat gebeurt om de kans op besmettingen binnen de ploeg, maar ook onder de overige deelnemers en de Japanse bevolking zo klein mogelijk te houden.

Olympische turnploeg zondag naar Japan

Volgens de planning vertrekt de olympische turnploeg zondag naar Japan. Tot de selectie behoren Epke Zonderland, Bart Deurloo, Sanne en Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir en Vera van Pol. Elze Geurts en Naomi Visser gaan als reserves mee. Bram van Bokhoven vormt samen met Aimee Boorman en José van der Veen het coachteam voor de Spelen in Tokio.

Turnbond KNGU organiseerde donderdag nog een mediamiddag in Oranjewoud. Daarbij ontbraken Sanne en Lieke Wevers. Het duo, dat het op de Spelen zonder vader en coach Vincent Wevers moet doen, had laten weten de stilte te verkiezen. "Zij mogen hun eigen afweging maken", liet bondscoach Van Bokhoven weten. "Als zij zich willen focussen, moet je dat respecteren."

Donderdag werd bekend dat er definitief geen toeschouwers aanwezig zullen zijn bij de Spelen. In maart werd al duidelijk dat buitenlandse sportliefhebbers niet welkom waren, maar nu is besloten om ook Japanners niet toe te laten vanwege het coronavirus.