De Olympische Spelen in het Japanse Tokio worden later deze maand definitief afgewerkt zonder toeschouwers. Het organisatiecomité heeft in overleg met de Japanse overheid en het internationaal olympisch comité (IOC) besloten om vanwege coronazorgen helemaal geen publiek toe te laten tot de sportlocaties in de hoofdstad.

"Het spijt me voor iedereen die kaartjes heeft gekocht", aldus voorzitter Seiko Hashimoto van de organisatie. In maart werd al besloten om tijdens de Spelen geen buitenlandse sportliefhebbers in Japan toe te laten.

Het was de bedoeling dat inwoners van Japan wel de Spelen mochten bezoeken, maximaal tienduizend bezoekers per stadion. Maar artsen en andere medisch deskundigen zeiden de afgelopen weken dat het voor de druk op de gezondheidszorg beter zou zijn om helemaal geen fans toe te laten.

Eerder op de dag kondigde de Japanse regering vanwege de oplopende besmettingen al de noodtoestand af voor Tokio. Die gaat maandag in en zal hoe dan ook blijven gelden tot en met de Olympische Spelen, die over twee weken van start gaan in de hoofdstad.

Op dit moment geldt er al een gedeeltelijke noodtoestand in Tokio die zondag afloopt. De strengere variant werd eind juni nog opgeheven, maar geldt dus weer vanaf maandag. Door de nieuwe maatregelen wordt het restaurants en bars waarschijnlijk verboden om alcohol te verkopen en moeten inwoners zoveel mogelijk thuisblijven.

De Olympische Spelen in Japan beginnen al over twee weken.

De Olympische Spelen in Japan beginnen al over twee weken.
De Olympische Spelen in Japan beginnen al over twee weken.
Foto: Getty Images

Japan moest al 600.000 toegangsbewijzen terugbetalen

Het weren van buitenlandse toeschouwers betekende dat de Japanse organisatie zo'n 600.000 verkochte toegangsbewijzen moest terugbetalen. Vanuit Nederland waren ongeveer vijftienduizend kaarten voor de Spelen gekocht.

IOC-voorzitter Thomas Bach sprak in maart van "een noodzakelijk offer" om buitenlandse fans niet toe te laten. Het was volgens Bach nodig om de veiligheid van de Japanse bevolking te kunnen garanderen.

Het grootste deel van de 4,5 miljoen tickets ging naar Japanners. Vanwege de beperkingen van de capaciteit zou via een loting worden bepaald wie de tribunes op zou mogen tijdens de Spelen.

Bijna twee weken voor de openingsceremonie, op vrijdag 23 juli, heeft Japan besloten de tribunes leeg te houden bij het grootste sportevenement ter wereld. Het is nog onduidelijk of op de sportlocaties buiten Tokio wel publiek welkom is.

Het niet toelaten van toeschouwers betekent ook een nieuwe financiële klap voor Japan, dat al zoveel extra kosten heeft moeten maken doordat de Spelen met een jaar werden uitgesteld vanwege de coronapandemie. Het land had in eerste instantie begroot met de kaartverkoop 815 miljoen dollar (bijna 700 miljoen euro) binnen te halen.

Heb je echt geen tweede prik nodig als je al corona hebt gehad?
129
Heb je echt geen tweede prik nodig als je al corona hebt gehad?