Bondscoach Sarina Wiegman vliegt dinsdag met 24 speelsters naar Japan, waar de Oranjevrouwen verder gaan met de voorbereiding op hun debuut op de Olympische Spelen.

Naast de 22 geselecteerde speelsters gaan ook keeper Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag) en spits Joëlle Smits (VfL Wolfsburg, foto) mee. Zij blijven tot de eerste wedstrijd bij de groep, voor het geval er bijvoorbeeld een blessure of coronageval is binnen de selectie.

De Oranjevrouwen verblijven tot 17 juli in Kamogawa, een stad in de regio Chiba, op zo'n anderhalf uur rijden van Tokio. De regerend Europees kampioen en nummer twee van het laatste WK speelt op 14 juli een trainingswedstrijd achter gesloten deuren tegen Canada, dat ook meedoet aan de Spelen.

Voor de voetbalsters begint het mondiale sportevenement al twee dagen voor de openingsceremonie, die op 23 juli plaatsvindt. Ze nemen het op 21 juli in het Miyagi-stadion in Rifu op tegen Zambia.

De ploeg van Wiegman reist tijdens de Spelen van speelstad naar speelstad en hoopt uit te komen in Tokio, waar op vrijdag 6 augustus de finale van het voetbaltoernooi wordt gespeeld in het Olympisch Stadion. De andere tegenstanders in de groep zijn Brazilië (24 juli in Rifu) en China (27 juli in Yokohama).