De Oranjevrouwen zijn zonder Lieke Martens en vier andere internationals begonnen aan de voorbereiding op de Olympische Spelen. Bondscoach Sarina Wiegman traint de komende dagen met haar olympische selectie, aangevuld met een paar speelsters die stand-by zijn voor de Spelen, op de velden van amateurvereniging VVOG in Harderwijk.

Martens (FC Barcelona), Merel van Dongen (Atlético Madrid) en Loes Geurts (BK Häcken) hebben nog clubverplichtingen. Lineth Beerensteyn (Bayern München) en Dominique Janssen (VfL Wolfsburg) krijgen na een lang seizoen in Duitsland wat rust.

"Iedereen die hier is, heeft al even vakantie gehad", zegt Wiegman in Ermelo. "We hebben een basisprogramma, maar we leveren maatwerk waar dat kan. We starten de voorbereiding op de Spelen nu rustig op."

Dat doen de Oranjevrouwen niet op het trainingscomplex van de KNVB in Zeist, maar op de velden van VVOG in Harderwijk. Daar bereidde Oranje zich in 2015 ook voor op het WK in Canada. Wiegman was liever in Zeist gebleven, maar daar kunnen de voetbalsters nu niet terecht omdat het KNVB-complex als basiskamp dient van Oranje tijdens het EK.

'Spanning van zo'n toernooi kan je niet nabootsen'

De regerend Europees kampioen gaat met het oog op de Spelen onder meer extra trainen op strafschoppen. "De spanning van zo'n toernooi kan je niet nabootsen. Maar we hebben wel weer iets bedacht waarmee we de speelsters uit balans proberen te brengen. Het is dan de kunst om gefocust te blijven. Daar gaan we op oefenen", aldus Wiegman, die haar aanpak nog niet wil prijsgeven.

De 51-jarige bondscoach, al twee keer gekozen tot beste coach ter wereld van een vrouwenteam, wacht nog altijd op een reactie van het internationaal olympisch comité (IOC) op het verzoek om de olympische selecties te mogen uitbreiden naar 22 speelsters. Wiegman gaat er daarom nog steeds van uit dat haar groep uit achttien speelsters bestaat, plus vier reserves die alleen mogen trainen in Japan.

Nederland speelt volgende week zaterdag in Zwolle een oefeninterland tegen Zuid-Afrika en vliegt drie dagen later naar Japan. Voor de ploeg van Wiegman begint het toernooi op 21 juli in Rifu tegen Zambia. Brazilië (24 juli) en China (27 juli) zijn de andere twee tegenstanders in de groepsfase.

De Oranjevrouwen hopen pas aan het einde van het toernooi in Tokio te komen, voor de finale op 6 augustus. "Alles staat nu in het teken van dat ene doel: zo hoog mogelijk eindigen op de Spelen", aldus Wiegman, die na het toernooi aan de slag gaat als bondscoach van Engeland.