Seoel en Pyongyang willen een bid uitbrengen om gezamenlijk de Olympische Spelen van 2032 in Zuid-Korea en Noord-Korea te organiseren. Het internationaal olympisch comité heeft voor die editie recentelijk al zijn voorkeur uitgesproken voor de Australische stad Brisbane.

De hoofdsteden Seoel (Zuid-Korea) en Pyongyang (Noord-Korea) hadden in 2018 al aangegeven dat zij samen de Spelen van 2032 willen organiseren. Donderdag leverden de twee steden een visie en een concept in aan de toewijzigingscommissie van het IOC.

De twee steden benadrukken dat het doel van het IOC om door sport bij te dragen aan het realiseren van wereldvrede, door de regeringen van beide Korea's wordt gesteund. Formeel is er nooit vrede gesloten tussen beide landen na een oorlog die kort na de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Tijdens recente Olympische Spelen zochten beide landen voorzichtig toenadering tot elkaar. Bij de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang liepen de twee landen bij de openingsceremonie samen het stadion binnen en waren ze actief met een gezamenlijk ijshockeyteam bij de vrouwen.

IOC wil met voorkeur voor Brisbane

Seoel en Pyongyang melden het te betreuren dat het IOC in februari de "verrassende beslissing" nam om de voorkeur voor Brisbane uit te spreken.

Door misstanden bij eerdere biedingsprocedures heeft het IOC de toewijzingsprocedure gewijzigd. Door al in een vroeg stadium een voorkeurskandidaat aan te wijzen, wil het IOC mogelijk omkoping voorkomen en wil het vermijden dat andere steden miljoenen euro's uitgeven aan een onsuccesvol bid.

Het is nog onbekend wanneer het IOC bekendmaakt waar de Spelen van 2032 gehouden worden, maar dat zal uiterlijk in 2025 gebeuren.