De kans is groot dat de Olympische Spelen van 2032 in het Australische Brisbane gehouden zullen worden. Het IOC heeft er unaniem mee ingestemd dat die stad als voorkeursbieder wordt gezien voor het evenement.

Dat vertelde voorzitter Thomas Bach woensdag tijdens een digitale bijeenkomst van het IOC. De sportkoepel gaat de komende periode met de voorkeursbieder in gesprek om te bekijken of en hoe het evenement daar gehouden kan worden.

In 2019 paste het IOC de biedingsprocedure aan. Er wordt voortaan sneller duidelijkheid gegeven, om zo de kosten voor kandidaat-gaststeden te beperken. Ook kan daarmee worden voorkomen dat die steden proberen IOC-leden om te kopen.

Er zijn nog geen officiële bids ingestuurd voor de Spelen van 2032. Brisbane en de Australische regio Gold Coast hebben wel te kennen gegeven interesse te hebben.

Amsterdam en Rotterdam dachten aan bid

In Nederland werd er ook voorzichtig nagedacht om een poging te wagen de Spelen van 2032 hierheen te halen. Amsterdam en Rotterdam zouden als gaststeden moeten fungeren. Eventueel zouden ook België en Luxemburg enkele wedstrijden kunnen huisvesten.

Die plannen kunnen nu hoogstwaarschijnlijk de koelkast in. Hetzelfde geldt onder meer voor Mumbai (India), Jakarta (Indonesië), Doha (Qatar), Seoel en Pyeongchang (Zuid- en Noord-Korea), Chengdu en Sjanghai (China), het Ruhrgebied (Duitsland), Madrid (Spanje), Istanboel (Turkije), Noord-Italië, Londen (Verenigd Koninkrijk), Boedapest (Hongarije), Salla (Finland) en Montreal en Toronto (Canada), waar ook werd nagedacht om de Spelen te organiseren.

Brisbane kan derde Australische gaststad worden

Als Brisbane, dat zo'n 2,2 miljoen inwoners telt, daadwerkelijk de Zomerspelen mag organiseren, dan is het de derde keer dat het grootste sportevenement ter wereld in Australië plaatsvindt. Eerder hadden Melbourne (1956) en Sydney (2000) de eer.

Komende zomer vinden de uitgestelde Spelen van Tokio plaats. De Spelen van 2024 en 2028 zijn reeds vergeven aan respectievelijk Parijs en Los Angeles.

Het is nog onbekend wanneer het IOC bekendmaakt waar de Spelen van 2032 gehouden worden, maar dat zal uiterlijk in 2025 gebeuren.