Atleten die komende zomer meedoen aan de Olympische Spelen hoeven niet twee weken in quarantaine in Tokio. Wel moeten zij ruim voor vertrek dagelijks hun gezondheid monitoren, om de kans op verspreiding van het coronavirus te beperken.

Dat is het opvallendste fragment uit een draaiboek voor atleten dat het IOC dinsdag heeft gepubliceerd. In een 33 pagina's tellend document (pdf) maakt het olympisch comité de maatregelen waar de atleten zich komende zomer aan dienen te houden bekend.

Het ontbreken van een quarantaineperiode is goed nieuws voor bijvoorbeeld wielrenners die voorafgaand aan de Spelen de Tour de France willen rijden. Die combinatie was met een verplichte isolatie van twee weken onmogelijk geweest, aangezien de Tour op 18 juli eindigt en de Spelen op 23 juli beginnen.

Alle deelnemers aan de Spelen wordt gevraagd de COCOA-app (Covid Contact App) van het Japans ministerie van Volksgezondheid op hun telefoon te downloaden. Daarmee kunnen sporters dagelijks hun gezondheid checken en wordt er geregistreerd of ze in de nabijheid van besmette personen zijn geweest.

Atleten moeten app dagelijks gebruiken

De atleten dienen de app veertien dagen voor vertrek naar Japan dagelijks te gaan gebruiken. Daarnaast moeten ze maximaal 72 uur voor vertrek negatief getest worden. Ook bij aankomst in Japan zullen atleten op het coronavirus getest worden.

In Tokio mogen deelnemers aan de Spelen geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Er zijn speciale busjes van de organisatie waarmee de sporters en hun begeleiding zich van A naar B moeten verplaatsen.

Alle atleten moeten doorgeven waar zij de komende veertien dagen verwachten te verblijven en met wie zij in contact verwachten te komen. Tijdens de Spelen zullen regelmatig coronatests worden afgenomen.

Hoewel er onder de Japanse bevolking weinig draagvlak is, gaat het IOC ervan uit dat de Spelen komende zomer wél door zullen gaan. Het evenement werd eerder al een jaar uitgesteld.

Om de gezondheid van de Japanse bevolking en de circa elfduizend atleten, hun begeleiding en andere aanwezigen te waarborgen, stelt het IOC een aantal draaiboeken op. Vorige week werd er al zo'n draaiboek voor officials en sportbonden gepubliceerd.