De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio ziet in het uitroepen van de noodtoestand geen belemmering voor de voorbereidingen op het sportevenement. Volgens de Japanners is het juist goed dat nu wordt ingegrepen.

"Dit biedt Tokio 2020 de mogelijkheid om plannen te maken voor veilige Spelen komende zomer", zegt de organisatie tegen de BBC. "We gaan door met de voorbereidingen."

Iets minder dan tweehonderd dagen voor de start van de Spelen riep de Japanse overheid de noodtoestand uit in de regio Tokio en drie omliggende gebieden. Volgens premier Yoshihide Suga is dat nodig om het weer toenemende aantal nieuwe coronagevallen terug te dringen.

In Tokio werd donderdag een recordaantal van 2.447 nieuwe besmettingen geteld. Als gevolg van de noodtoestand moet de horeca iedere avond om 19.00 uur stoppen met het schenken van alcohol en een uur later de deuren sluiten. Na 20.00 uur moeten de inwoners van Tokio en de omliggende gebieden zoveel mogelijk binnenblijven.

De maatregelen gaan vrijdag in en gelden in ieder geval tot 7 februari. In vergelijking met bijvoorbeeld Europa en de Verenigde Staten heeft Japan te maken met relatief lage coronacijfers.

In het gastland van de Spelen zijn vooralsnog ruim 3.600 mensen overleden aan COVID-19. De snelheid waarmee het aantal besmettingen en sterfgevallen toeneemt, baart de overheid echter zorgen. Shinzo Abe, de voorganger van Suga als premier, riep in april vorig jaar ook al eens de noodtoestand uit.

Afgelopen maandag was het nog precies tweehonderd dagen tot de start van de Olympische Spelen.

Afgelopen maandag was het nog precies tweehonderd dagen tot de start van de Olympische Spelen.
Afgelopen maandag was het nog precies tweehonderd dagen tot de start van de Olympische Spelen.
Foto: Pro Shots

Weerstand tegen Spelen onder bevolking groeit

De toorts waarmee de olympische vlam door Japan gaat trekken, zou de komende weken aan het publiek worden getoond in enkele steden rondom Tokio. Die tentoonstellingen zijn voor de rest van deze maand geschrapt. De organisatie wil daarmee voorkomen dat veel mensen bij elkaar komen en het virus zich op die manier kan verspreiden.

Onder de Japanse bevolking groeit de roep om de Spelen opnieuw uit te stellen of te annuleren wegens de coronacrisis. In een peiling door de nationale omroep NHK was onlangs een meerderheid tegen het doorgaan van het sportevenement in 2021.

Vorig jaar werden de Spelen met een jaar uitgesteld tot 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Van 24 augustus tot 5 september staan vervolgens de Paralympische Spelen op het programma.