Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de mogelijke levering goedgekeurd van Javelin antitankraketten en lanceerinstallaties aan Oekraïne. Met de levering is een bedrag van omgerekend ruim 38 miljoen euro gemoeid.

De aankoop van de raketten zal Oekraïne in staat stellen aan zijn defensie te bouwen ''om zijn soevereiniteit en territoriale integriteit '' te verdedigen, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.

In het oosten van Oekraïne zijn al lange tijd gevechten tussen het Oekraïense leger en separatistische opstandelingen. Die worden gesteund door Rusland, hoewel Moskou dat ontkent.

Vorig jaar noemde Rusland mogelijke wapenleveranties van de VS aan Oekraïne een provocatie.

Oorlog

In Oost-Oekraïne is al sinds 2014 een oorlog aan de gang tussen het Oekraïnse leger en separatisten. Oekraïne zegt dat de separatisten worden gesteund door Rusland. De Verenigde Staten willen Oekraïne steunen om verdere escalatie van het conflict te voorkomen.

De Russische president Vladimir Poetin zei in september vorig jaar nog dat Amerikaanse steun aan Oekraïne alleen voor meer onrust en geweld zou zorgen in Oost-Oekraïne en het zou voor de separatisten aanleiding kunnen zijn om hun acties uit te breiden.

Rusland ontkent iets te maken te hebben met het conflict, maar Oekraïne zegt dat de separatisten worden gesteund door soldaten en wapens uit Rusland. In februari van 2014 werd de Krim bezet door separatisten en niet veel later lijfde Rusland het schiereiland in. Bij het conflict zijn al zeker 10.000 mensen om het leven gekomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!