Rusland schendt op de Krim meerdere mensenrechten. Zo krijgen burgers van Oekraïne een Russisch staatsburgerschap opgelegd en worden gevangen gedeporteerd. Dat stellen de Verenigde Naties in een rapport dat maandag is gepubliceerd.

Volgens onderzoekers is Rusland verantwoordelijk voor onder meer willekeurige arrestaties en opsluitingen. "Mishandeling, marteling en zeker één buitengerechtelijke executie zijn gedocumenteerd", luidt het rapport. Ook zouden mensen spoorloos zijn verdwenen.

De VN roept Rusland op om de beschuldigingen te onderzoeken. De organisatie hoopt dat de internationale gemeenschap druk uitoefent, zodat onafhankelijke onderzoekers toegang kunnen krijgen tot de Krim.

In februari 2014 lijfde Rusland het Oekraïense schiereiland in nadat de Oekraïense president Viktor Janoekovytsj was afgezet. Het gebied hoorde sinds de jaren vijftig bij de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne.

Spanningen

De annexatie leidde tot grote verontwaardiging in het Westen en diplomatieke spanningen met Rusland. De Verenigde Staten en de Europese Unie legden Rusland sancties op.

In juni werd bekend dat de sancties van de EU van kracht blijven. Zo mogen Europese bedrijven geen goederen uit de Krim importeren en mogen er niet investeren. Bepaalde technologieën voor de winning van olie, gas en andere grondstoffen mogen niet worden geëxporteerd.