Rusland bereidt een VN-resolutie voor over de inzet van VN-blauwhelmen in het oosten van Oekraïne. Dat kondigde de Russische president Vladimir Poetin dinsdag aan. 

In het gebied vechten pro-Russische separatisten tegen het leger van Oekraïne.

De resolutie zal bij de VN-Veiligheidsraad in stemming worden gebracht. Moskou wil de blauwhelmen inzetten om de ongewapende waarnemers te beschermen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die langs het front actief zijn.

Oekraïne wil een heel andere VN-missie en zal daar voorstellen voor indienen bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Kiev wil een internationale vredesmacht in het gebied van de separatisten.

Amerikaanse wapens

Poetin waarschuwde de Verenigde Staten om geen wapens te leveren aan Oekraïne. "Dat helpt het vredesproces niet, maar maakt de situatie alleen maar erger", stelde de Russische president. 

De Amerikaanse Defensieminister Jim Mattis liet in augustus tijdens een bezoek aan Kiev weten dat hij het sturen van wapens overweegt. Een slecht plan, volgens Poetin: "Het verandert niets aan de situatie, maar het aantal slachtoffers neemt wel toe."

In het nu drie jaar durende conflict in het oosten van Oekraïne zijn inmiddels zeker 10.000 slachtoffers gevallen.