Een separatistische leider in Oost-Oekraïne heeft dinsdag een voorstel aangekondigd om Oekraïne af te schaffen en een nieuwe staat op te richten. Die moet de naam Malorossiya (Klein Rusland) krijgen, aldus voorman Aleksandr Zachartsjenko van de door rebellen uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk.

Het plan leidde zowel binnen als buiten Oekraïne tot commotie. Zo veroordeelden Duitsland en Frankrijk het voorstel. De Oekraïense president Petro Porosjenko concludeerde dat Zachartsjenko onderdeel uitmaakt van een "poppenshow", waarbij Moskou aan zijn touwtjes trekt om een punt te maken.

Volgens Zachartsjenko hebben vertegenwoordigers van verschillende Oekraïense regio's ingestemd met het plan, waarin Donetsk de nieuwe hoofdstad van het land zou worden. Daarop liet de rebellenrepubliek Loehansk prompt weten niet op te hoogte te zijn van het initiatief, dat volgens critici het bestand met de regering in gevaar kan brengen.

Rusland

Ook de vertegenwoordiger van Rusland bij de vredesbesprekingen, Boris Gryzlov, reageerde terughoudend. Hij zei tegen de krant RBK dat het voorstel van Zachartsjenko niet is afgestemd met Moskou. Het zou gaan om een "persoonlijk initiatief" van de rebellenleider en zijn getrouwen.

Het plan is volgens de separatistenleider een "vreedzame weg uit een moeilijke situatie". Regio's zouden in zijn Malorossiya veel autonomie moeten krijgen.