Dat zei Tillerson zondag tijdens zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds zijn aantreden als minister, bijna een half jaar geleden. De VS wil zich gaan inspannen om de situatie in het land te verbeteren, beklemtoonde de Amerikaan.

De Krim werd in 2014 geannexeerd door Rusland, nadat een meerderheid van de bevolking in een referendum had aangegeven daar voorstander van te zijn. Voor het referendum had Rusland een militaire actie op de Krim op touw gezet om, naar eigen zeggen, de bevolking te beschermen tegen fascistische en nationalistische groeperingen uit West-Oekraïne.

Ondertussen bevechten pro-Russische separatisten in het oosten van de Oekraïne de regeringstroepen. Moskou voorziet de separatisten van materiaal.

Diplomatieke druk

In 2015 werd in Minsk op initiatief van Frankrijk en Duitsland ook een staakt-het-vuren ondertekend door Rusland en Oekraïne. Hierin werd ook opgenomen dat zwaar militair materieel teruggetrokken moest worden en dat er met een grondwetswijziging meer autonomie voor het oosten van Oekraïne gecreëerd moest worden.

Dit bestand werd regelmatig geschonden. Ondertussen probeert Oekraïne met internationale druk, sancties en via rechtswegen de Krim weer 'los te weken' van Rusland.

Door: NU.nl/Reuters | Beeld: AFP