De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich dinsdag beklaagd over het moeizame verloop van een politieke oplossing voor de situatie in Oost-Oekraïne. Ze deed dat in een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin in Sochi.

Merkel houdt voor de beëindiging van het conflict vast aan de afspraken in het akkoord van Minsk, ondanks de minimale vorderingen. ''De realisatie schiet tekort, niet de overeenkomst.''

Ze klaagde dat het proces voor een politieke oplossing heel moeizaam verloopt en dat er slechts kleine stapjes worden gezet. Volgens haar is het nu echt nodig de Oekraïense regeringstroepen en de pro-Russische separatisten uit elkaar te houden en een wapenstilstand te bewerkstelligen.

"Ik ben ervan overtuigd dat je ondanks enorme meningsverschillen, toch altijd moet blijven praten met elkaar", stelt Merkel. "Je moet praten, anders val je in een gat en vermindert het begrip voor elkaar."

Merkel wil terug naar akkoord voor Minsk voor wapenstilstand
Merkel wil terug naar akkoord voor Minsk voor wapenstilstand

Samenwerking

Net als Poetin loofde Merkel de inzet van de waarnemers van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. "Ze doen voortreffelijk werk. Duitsland en Rusland moeten dat steunen."

Een nieuwe onderhandelingsformule of inschakeling van VN-waarnemers wees ze af. Dat zou onnodig tijdverlies betekenen. Volgens Merkel ligt de sleutel bij een wapenstilstand. Pas dan wordt het mogelijk ter plekke "pijnlijke compromissen" te sluiten.

Gifgasaanval

Rusland veroordeelde ook het gebruik van chemische wapens door wie dan ook en wil een volledig en onafhankelijk onderzoek naar de gifgasaanval vorige maand op de Syrische stad Khan Sheikhoun.

"De schuldigen moeten worden gevonden en gestraft. Maar dat kan alleen gebeuren na een onafhankelijk onderzoek", aldus Poetin. Over de al zes jaar durende oorlog in het land zei hij: "Een oplossing voor Syrië kan alleen worden gevonden met vreedzame middelen en onder de bescherming van de Verenigde Naties."