De pro-Russische separatisten in Loehansk in het oosten van Oekraïne zitten zonder elektriciteit. De energiemaatschappij van Oekraïne heeft de stroom uitgezet omdat er niet betaald wordt.

De nationale energieleverancier maakte de stap zelf bekend via Facebook. Lokale media melden dat de separatisten er al rekening mee hielden en dat ze werken aan koppeling aan andere bronnen.

Inmiddels heeft Rusland verklaard dat het energie aan de regio zal leveren. De vertegenwoordiger van Rusland bij de vredesbesprekingen heeft dat bekendgemaakt.

Boris Gryzlov noemde het afsluiten van de elektriciteit politiek gemotiveerd en een schending van het vredesakkoord dat Kiev eerder sloot met de separatisten.

Oekraïne staakte in 2015 al de gaslevering aan het gebied vanwege wanbetaling. Volgens Kiev heeft de regio rond Loehansk inmiddels een onbetaalde energierekening van een kleine 100 miljoen euro. 

Handelsblokkade

In maart van dit jaar werd ook al een handelsblokkade opgeworpen rond de gebieden die nu in handen zijn van de pro-Russische separatisten.

De situatie in Oost-Oekraïne blijft gespannen. Een staakt-het-vuren dat in 2015 werd afgekondigd tussen de separatisten en het de Oekraïnse leger wordt regelmatig overtreden.