De Oekraïense zakenman Dmytro Firtash mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een rechtbank in Oostenrijk dinsdag bepaald.

Firtash wordt in de Verenigde Staten verdacht van een corruptiezaak. De Amerikaanse aanklager denkt dat Firtash steekpenningen betaalde aan overheden in India om daar een mijnproject te mogen beginnen.

Een andere rechtbank in Oostenrijk oordeelde eerder dat hij niet uitgeleverd mocht worden, omdat er politieke motieven achter het verzoek schuil gingen. Een hogere rechtbank in Wenen haalde een streep door die uitspraak.

"Dat wil niet zeggen dat wij hem bij voorbaat al schuldig vinden, maar dat een ander land moet bepalen of hij schuldig is of niet", legde de rechter na afloop uit aan de aanwezigen in de rechtszaal.

Janoekovitsj

De zakenman is een van de rijkste Oekraïners. Hij werkte ook samen met de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Zijn chemische bedrijven floreerden toen Janoekovitsj aan de macht was.

Ondertussen verdiende de president een fortuin door zijn land Russisch gas te laten kopen. Toen de president in 2014 werd afgezet, vertrok Firtash naar Oostenrijk.

De uitlevering is met deze uitspraak nog niet bekrachtigd. Het Oostenrijkse ministerie van Justitie beslist hier uiteindelijk over.