De Europese Unie trekt 18 miljoen euro extra uit voor humanitaire hulp aan Oekraïners die zijn getroffen door het conflict in het oosten van hun land. 

Dat maakte EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire hulp) maandag bekend tijdens een bezoek aan de plaats Bakmuth in de Oost-Oekraïense regio Donetsk.

Het geld wordt via hulporganisaties besteed aan onder meer medische zorg, onderdak, winterkleding, brandstof, voedsel en water. "U staat niet alleen", zei Stylianides. "Alle burgers in nood moeten snel worden geholpen, aan beide kanten van de conflictlijn."

Samen met de lidstaten heeft de EU sinds het begin van de gevechten in 2014 400 miljoen euro aan humanitaire hulp verstrekt aan Oekraïners. Ook als ze naar buurlanden zijn gevlucht komen ze in aanmerking. Naar schatting 2,8 miljoen mensen hebben hun huis moeten verlaten.

Financiële hulp

De EU heeft ook veel financiële hulp beschikbaar gesteld aan Oekraïne. De financiële bijstand van de EU bedroeg van 2007 tot 2015 1,6 miljard euro. Daarnaast ontving Oekraïne 3,4 miljard euro aan leningen. De bijstand was onder meer bedoeld voor verbetering van de overheidsfinanciën, corruptiebestrijding en de gassector.

De Europese Rekenkamer uitte eind 2016 forse kritiek op deze vorm van financiële steun die, door onder andere corruptie, weinig zou opleveren.