De president van Oekraïne, Petro Poroshenko, wil een referendum houden over of zijn land toe zou moeten treden tot de NAVO. Dat heeft Poroshenko gezegd naar aanleiding van opiniepeilingen.

Volgens de peilingen zou op het moment 54 procent van de bevolking van Oekraïne voor toetreding van het land tot de NAVO zijn. "Vier jaar geleden was slechts 16 procent van de bevolking voor NAVO-lidmaatschap, nu is dat 54 procent. Als president laat ik me leiden door de bevolking en zal ik dus een referendum over de kwestie organiseren", aldus Poroshenko.

Poroshenko gaf aan "alles te doen" om lid te kunnen worden van de NAVO. Rusland is fel tegenstander van de toenadering tussen de NAVO en Oekraïne. Volgens Rusland heeft de NAVO al afspraken geschonden door onder andere Polen lid te laten worden van het verbond. 

Als Oekraïne lid wil worden van de NAVO zullen de andere leden van het verbond ook moeten instemmen met een lidmaatschapsverzoek.

Rebellen

Zowel Oekraïne als de NAVO beschuldigen Rusland ervan de rebellen in het oosten van Oekraïne te bewapenen. Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, verzocht Rusland vorige week nog haar invloed aan te wenden om de opnieuw opgelaaide strijd in Oekraïne te stoppen.

Europese Unie

Poroshenko stelt ook dat het niet lang meer zal duren voordat Oekraïne aan de criteria voldoet om lid te kunnen worden van de Europese Unie. Volgens de president is het begrotingstekort gekrompen en wordt corruptie harder bestreden. 

"Europa moet zich realiseren dat het veiliger, betrouwbaarder en vrolijker is als Oekraïne toetreedt", aldus de president.