Oekraïne heeft zich de woede van Rusland op de hals gehaald door in het zuiden van het land, niet ver van de Krim, militaire oefeningen met raketten te houden.

De Russische regering noemt de oefeningen "een gevaarlijk precedent'' en heeft oorlogsschepen van de Zwarte Zeevloot posities laten innemen. Ook de Russische luchtverdediging op het schiereiland staat op scherp.

Oekraïne is zich van geen kwaad bewust. De oefeningen vinden plaats op 30 kilometer van de Krim. Russische zorgen over mogelijke schendingen van het luchtruim zijn volgens Kiev onterecht.

Frankrijk

Intussen heeft de Franse regering haar zorgen geuit over de inzet van de Russische schepen. "We roepen alle partijen op zich te onthouden van escalatie en met elkaar te gaan praten. Frankrijk staat klaar om bij te dragen aan de dialoog'', zegt een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Krim hoorde sinds de jaren vijftig bij de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne. Rusland lijfde het schiereiland in 2014 in. Dit leidde tot grote diplomatieke spanningen. Oekraïne wil het gebied terug.