Ook de Oekraïense regering wil de wapens met ingang van donderdag neerleggen, zoals de Russischgezinde separatisten die zij in Oost-Oekraïne bevecht, al eerder beloofden. 

Dat biedt een sprankje hoop in het vastgelopen vredesproces, zei de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier woensdag op bezoek in Kiev.

De strijdende partijen willen minstens zeven dagen de wapens laten zwijgen.

Officieel is al sinds het voorjaar van 2015 een wapenstilstand van kracht, maar die wordt na aanvankelijk succes al lange tijd aan de lopende band geschonden. De rebellen en de regering probeerden begin september, toen de schoolvakanties ten einde liepen, tevergeefs een nieuw bestand overeen te komen. Nu lijkt dat alsnog gelukt.

De twee onderhandelen volgende week verder, zei Steinmeier. Rusland, Duitsland en Frankrijk bemiddelen.

Video: Steinmeier over de situatie

Rusland

Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, noemt de wapenstilstand een stap in de goede richting maar zegt dat vrede in het gebied voornamelijk afhangt van Moskou. Hij is voorstander van het behouden van sancties tegen Rusland.

"Het is duidelijk dat de Russen een grote stap kunnen maken in de veiligheid in de regio. Maar het is aan de betrokken partijen zelf om vooruitgang te boeken", aldus Johnson die woensdag een officieel bezoek bracht aan Kiev.