Bij gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten zijn in het afgelopen etmaal drie regeringssoldaten om het leven gekomen.

Volgens het leger van Oekraïne zijn er ook vijftien soldaten gewond geraakt. Het zijn de eerste grote verliezen sinds het ingaan van een nieuwe wapenstilstand op 1 september. De laatste twee weken werd er juist minder gevochten in het gebied.

Oekraïne meldt dinsdag dat de separatisten de afgelopen 24 uur zware wapens hebben gebruikt en een stelling van het leger hebben aangevallen in de regio Loehansk.

"Een verkenningsgroep stak de rivier over en viel onze soldaten een kwartier lang aan", aldus een woordvoerder van het leger. Daarbij vielen twee doden aan de zijde van het leger. Het is niet bekend of er aan de zijde van de rebellen ook slachtoffers zijn gevallen.

Het derde dodelijke slachtoffer aan de zijde van het leger viel aan de frontlinie vlak bij Marioepol. Nog een vierde militair wordt vermist.

Zware wapens

De separatisten verweten de Oekraïense regering maandag dat zij de wapenstilstand niet respecteert. Het regeringsleger zou zware wapens hebben gebruikt rond het Donetsk, het bastion van de rebellen.

De huidige wapenstilstand is onderdeel van het Minsk-akkoord, dat in september 2014 werd gesloten. Die overeenkomst moet uiteindelijk leiden tot vrede in Oost-Oekraïne.

Werkgroep

Een werkgroep bestaande uit Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk houdt toezicht op de naleving van het akkoord. De Franse president François Hollande heeft dinsdag nog het belang van het Minsk-akkoord benadrukt. Volgens hem is het de enige manier om stabiliteit in de regio te brengen.

Ook Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, heeft nog hoop op blijvende vrede. Volgens hem heeft het bestand laten blijken dat het mogelijk is om de situatie te verbeteren.

Steinmeier bezoekt later deze week met zijn Franse ambtsgenoot Jean-Marc Ayrault de Oekraïense president Petro Porosjenko de huidige situatie te bespreken. Duitsland en Frankrijk hebben volgens Steinmeier voorwaarden opgesteld die moeten leiden tot aanhoudende vrede.

Het conflict ontstond begin 2014 toen de pro-Russische regering van president Janoekovitsj werd verdreven. Sindsdien zijn er bij de gevechten meer dan 9.500 mensen omgekomen.