Hennis noemt situatie de Krim zorgelijk

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) noemt de situatie op de Krim zorgelijk. "We hopen ook echt oprecht, dat is ook de communicatie vanuit andere landen in de internationale gemeenschap, dat verdere escalatie wordt voorkomen."

Volgens de minister is het onduidelijk wat er momenteel precies gebeurt. "We hebben allemaal de beschuldigingen gehoord. We kunnen het niet verifiëren. Oekraïene ontkent ook ten stelligste. Het lijkt me ook verstandig dat Oekraïene dat doet, omdat het risico op verdere escalatie aanwezig is."

Hennis zei verder dat Rusland vaker "een beetje olie op het vuur gooit" door allerlei beschuldigingen te uiten. "Het niet kunnen verifiëren daarvan zorgt voor heel veel onrust." Volgens haar is het nu van belang dat beide landen de rust bewaren.

Poetin beschuldigde Kiev er woensdag van met terroristische tactieken een nieuw conflict uit te lokken en de Krim te destabiliseren. Oekraïene zou het afgelopen weekend geprobeerd hebben de Krim binnen te vallen met elitetroepen. Die zouden zijn tegengehouden door de Russische geheime dienst. Rusland stuurde daarna meer militairen naar de Krim.

Lees meer over:
Tip de redactie