De president van Oekraïne, Petro Porosjenko, heeft zijn legereenheden aan de grens met de Krim en in de regio Donbass donderdag in de hoogste staat van paraatheid gesteld. 

Het is een reactie op de vermeende inval van speciale eenheden van Oekraïne op de Krim en de daarmee toegenomen spanning. Het land houdt tegelijkertijd in het zuiden van Oekraïne geplande militaire oefeningen.

Volgens Rusland heeft Oekraïne afgelopen weekend geprobeerd het schiereiland binnen te vallen met elitetroepen. Die zouden zijn tegengehouden door de Russische geheime dienst FSB. Een Russische militair en een FSB-medewerker zouden daarbij zijn omgekomen. Oekraïne spreekt het verhaal tegen.

De Russische President beschuldigt Oekraïne van het gebruik van terroristische middelen om een nieuw conflict uit te lokken.

De VN-Veiligheidsraad komt donderdag bijeen om te overleggen over de toegenomen spanning tussen Oekrïane en Rusland. Ze reageren hiermee op een verzoek van Porosjenko.

Militairen

Volgens een Oekraïense grenswacht heeft Rusland in de afgelopen dagen meer militairen samengetrokken op de Krim. De militairen hebben ook moderner materieel en ook zijn er luchtaanvalseenheden gestationeerd. 

"We kunnen met zekerheid zeggen dat de Russische troepen die er waren sinds maart, worden vervangen met anderen. We zien een versterking van de troepen aan de grens."

Bewijs

De Verenigde Staten hebben nog niets gezien dat bewijst dat Oekraïne heeft geprobeerd binnen te vallen op de Krim, zoals Rusland zegt. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, donderdag gemeld op Twitter.

''Rusland heeft Oekraïne wel vaker valselijk beschuldigd om de aandacht af te leiden van zijn eigen illegale acties", aldus Pyatt. Wat de Verenigde Staten betreft is en blijft de Krim deel van Oekraïne, zegt hij. ''We veroordelen de Russische bezetting van de Krim en roepen op die onmiddellijk te beëindigen. Totdat Rusland het schiereiland teruggeeft aan Oekraïne blijven de sancties tegen Moskou van kracht."

Video: Leger Oekraïne in hoogste staat van paraatheid bij grens Krim