De Russische inlichtingendienst FSB zegt een aanval van Oekraïense speciale troepen op de Krim te hebben afgeslagen. Daarbij zou een medewerker van de FSB zijn omgekomen. 

Een woordvoerder van het Oekraïense leger laat woensdag weten dat de berichten niet waar zijn. De Oekraïense president Porosjenko heeft de aantijgingen "belachelijk" en "cynisch" genoemd. 

"Deze fantasieën zijn slechts een aanleiding voor het zoveelste militaire dreigement aan het adres van Oekraïne", zei Porosjenko.

Het incident zou in de nacht van zaterdag op zondag hebben plaatsgevonden. Volgens de FSB werden elitetroepen van Oekraïne tijdens een patrouille ontdekt in de plaats Armjansk en ontstond er een vuurgevecht. Daarbij kwamen twee Russen om het leven.

De FSB vermoedt dat Oekraïne met de invasie de stabiliteit op de Krim wilde ondermijnen, juist in een periode dat de regio verkiezingen aan het voorbereiden is.

De FSB zegt twintig explosieven, wapens en ammunitie in beslag te hebben genomen. Er zijn ook een onbekend aantal mensen gearresteerd, onder wie ook Russen. Zij zijn verhoord en zouden bekend hebben dat ze een aanval wilden uitvoeren. 

Video: De Russische president Poetin reageert op de vermeende aanval

Grens

Volgens de FSB was er maandagnacht ook een poging om de grens met de Krim over steken. Daarbij werd een Russische soldaat gedood.

Rusland annexeerde de Krim officieel in 2014, nadat een meerderheid van de bevolking in een referendum daar voor had gestemd. Voor de volksraadpleging had Rusland een militaire actie op de Krim op touw gezet om, naar eigen zeggen, de bevolking te beschermen tegen fascistische en nationalistische groeperingen uit Oekraïne.