De partij Vaderland van Joelia Timosjenko heeft de coalitie van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek verlaten.

Dat maakte Timosjenko woensdagochtend bekend, aldus Reuters.

Timosjenko noemt de coalitie woensdag een "facade" en zegt dat de manier waarop Oekraïne wordt geregeerd drastisch moet worden veranderd. De partijleider roept ook andere fracties op om op te stappen. "Onze enige mogelijk stap is de coalitie te verlaten."

Dinsdag overleefde de coalitie van premier Jatsenjoek, tegen de verwachtingen in, een motie van wantrouwen. 194 parlementariërs stemden voor de motie, terwijl 226 stemmen nodig waren.

Corruptie

President Petro Porosjenko, wiens partij deel uitmaakt van de regeringscoalitie, had Jatsenjoek dinsdag gevraagd op te stappen. Zijn regering zou hervormingen op de lange baan schuiven en te weinig doen tegen de enorme corruptie die het land teistert.

Ook president van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde hekelde dinsdag de corruptie in het land en zei dat de hulp van het IMF aan Oekraïne in gevaar dreigt te komen.

Timosjenko

Timosjenko trad kort na haar vrijlating uit de gevangenis in 2014 toe tot het Oekraïens parlement als fractievoorzitter van haar partij Vaderland. Ze was van 2007 tot 2010 premier van Oekraïne. 

Na haar ambtsperiode in 2010 werd ze aangeklaagd voor onder meer corruptie en zat ze enkele jaren vast. In februari 2014, kort na de revolutie in Kiev, werd ze vrijgelaten en deed ze mee aan de presidentsverkiezingen, die ze verloor van huidig president Porosjenko.