Er is 'onweerlegbaar bewijs' dat Rusland nog steeds actief is betrokken bij het conflict in Oekraïne.

Dat heeft generaal Ben Hodges, bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa woensdag gezegd, meldt persbureau AP.

Rusland beweert daarentegen steevast dat het zich buiten het conflict houdt. 

In een briefing voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zegt Hodges dat er direct en indirect militaire steun wordt geleverd door Moskou aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. "Rusland bemoeit zich actief en op grote schaal met dit conflict", aldus Hodges. 

Geavanceerd

Om zijn bewering te ondersteunen haalt Hodges een rapport van OVSE-waarnemers aan, waarin meer dan vijfhonderd explosies, die afgelopen weekeinde plaatsvonden in het oorlogsgebied, zijn beschreven. 

Zulke krachtige munitie is volgens de Amerikaanse bevelhebber "niet iets dat je in elkaar kunt zetten in de kelder van je huis". 

Hodges zegt verder dat het eveneens onmogelijk is om "zoveel explosieve kracht toe te passen zonder een geavanceerd militair bevoorradingsstelsel" en soldaten en officieren die zijn getraind in het gebruik van de complexe wapensystemen.

Andere vermeende bewijzen die door de Amerikaanse generaal werden aangehaald, zijn rapporten over de aanwezigheid van militair materieel in het oosten van Oekraïne, waaronder modellen tanks die alleen worden gebruikt door het Russische leger, geavanceerde luchtdoelsystemen en raketten.

'Krachten'

De ministers van buitenlandse zaken van Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland voerden woensdag overleg over de crisis in Oost-Oekraïne. Er wordt nog altijd fel gevochten en er zijn grote twijfels over de houdbaarheid van het wankele vredesakkoord dat in februari werd gesloten.

Na afloop van het overleg zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov dat de vier landen gezamenlijk hebben besloten "niet toe te staan" dat het vredesakkoord faalt.

"Er heerst een gevoel dat er krachten zijn die dit vredesproces willen vernietigen", zei Lavrov. "Ik zal geen namen noemen, maar dat soort krachten bestaan wel."