Acht mensen zijn vrijdag in Spanje aangehouden nadat ze volgens justitie in de Oost-Oekraïense regio Donbas aan de strijd hadden deelgenomen.

De aanhoudingen waren in verscheidene delen van het land en de politie verricht nog steeds huiszoekingen, meldde het persbureau Europa Press.

De acht worden ervan verdacht zich als strijders in de oorlog in Oekraïne schuldig te hebben gemaakt aan moord en verboden wapen- en explosievenbezit. Bovendien hebben ze schade berokkend aan de belangen van Spanje in het buitenland.

Volgens Spaanse media zijn de arrestanten extreem links en vochten ze aan de zijde van de pro-Russische rebellen. Ze zouden zijn geïnspireerd door de Spaanse burgeroorlog (1936-1939).

Daar vochten veel Amerikanen en Europeanen aan de zijde van de extreem linkse republiek. Waarschijnlijk tussen de 20.000 en 30.000 buitenlanders vochten op eigen initiatief in de Internationale Brigades. Daar waren naar schatting ook zevenhonderd Nederlanders onder. Aan de zijde van de nationalisten, aangevoerd door generaal Franco, vochten zeker 10.000 buitenlanders, vooral Portugezen en Ieren.

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties l Alle berichten over Oekraïne