De internationale contactgroep die de crisis in Oekraïne probeert op te lossen, is woensdag bijeengekomen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. 

Het belangrijkste onderwerp op de agenda is het ruilen van gevangenen tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

Naast Oekraïne en de pro-Russische rebellen maken Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) deel uit van de contactgroep. Die kwam voor het laatst in september in Minsk bijeen.

Pogingen een nieuwe vergadering te plannen, strandden daarna wegens onenigheid over de agenda. Een vertegenwoordiger van de separatisten, Vladislav Deinego, benadrukte woensdag dat in de nieuwe gesprekken ook de speciale status van de regio Donbass aan de orde moet komen. De rebellen hebben het in dit gebied voor het zeggen.

Bij de vorige bijeenkomst van de contactgroep in Minsk spraken de partijen onder meer een staakt-het-vuren af. Dat werd de afgelopen maanden herhaaldelijk geschonden. De gevechten in Oost-Oekraïne tussen regeringsleger en pro-Russische separatisten waren een obstakel bij het bergen van slachtoffers van rampvlucht MH17 en hun bezittingen.

Achtergrond: Wapenstilstand in Oekraïne: eerst zien dan geloven