Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bedankt voor alle inzet na de vliegramp in het oosten van Oekraïne. 

Zonder de OVSE was het Nederland nooit gelukt zo ver te komen met het repatriëren van stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers en van wrakstukken van vlucht MH17.

Dat zei Koenders donderdag op een bijeenkomst van de organisatie in Basel.

Volgens hem hebben experts mede dankzij de OVSE toegang gekregen tot de rampplek. ''De monitoringsmissie van de OVSE heeft als onafhankelijke partij een sleutelrol gespeeld. De organisatie heeft eens te meer bewezen van grote waarde te zijn als forum voor dialoog en samenwerking'', aldus de minister.

'Heilige betekenis'

Door de Russische annexatie van de Krim en de Russische invloed in Oost-Oekraïne is de OVSE volgens hem wel zwaar onder druk komen te staan. Koenders maakt zich grote zorgen dat de principes en waarden die de kern vormen van de internationale samenwerking in de OVSE, zijn geschonden. Het overleg en de samenwerking moeten worden voortgezet. ''We moeten hard werken aan het hervinden van het vertrouwen'', zei de minister.

Uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin over de Krim dragen volgens hem absoluut niet bij aan een verbetering van de situatie. Poetin zei donderdag dat de Krim voor Rusland voor altijd ''van heilige betekenis'' is en dat de aansluiting bij Rusland volledig in overeenstemming is met het volkerenrecht.

Bij de vliegramp kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne