Rusland kan zijn betrekkingen met het Westen herstellen door stappen te nemen om de situatie in Oost-Oekraïne te de-escaleren. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry donderdag gezegd.

Het Westen beticht Rusland ervan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne te ondersteunen met wapentuig en manschappen.

Kerry sprak op een bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Zwitserland. De OVSE heeft de afgelopen maanden meerdere keren geprobeerd een wapenstilstand te bewerkstelligen in Oost-Oekraïne.

Er werden op papier meerdere bestanden gesloten, maar deze bleken vaak dezelfde dag al een dode letter.

Eerder bestand

Rusland was betrokken bij de totstandkoming van een eerder bestand, ofschoon het land volhoudt geen partij te zijn in het conflict.

Kerry riep Rusland donderdag op zich te houden aan die overeenkomst, waar onder meer in stond dat Rusland zijn steun voor de separatisten moest intrekken en er bij de rebellen op moest aandringen gijzelaars vrij te laten.

Onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben sancties ingesteld tegen Rusland vanwege de situatie in Oekraïne. "De VS en landen die de Oekraïense soevereiniteit onderschrijven zijn niet uit op een confrontatie", zei Kerry.

"Het is niet ons plan of ons verlangen dat Rusland wordt geïsoleerd door zijn handelen. Niemand wordt beter van deze confrontatie."

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne