De economische en politieke sancties die zijn opgelegd aan Rusland druisen in tegen handelsafspraken en zijn in strijd met het internationale recht. 

Dat vindt althans de Russische president Vladimir Poetin, zo zei hij vrijdag in een interview met staatspersbureau TASS.

Het interview komt een dag voor de G20-top in het Australische Brisbane, waar Poetin en de negentien andere leiders van de grootste economieën ter wereld aanwezig zijn.

Veel van de andere aanwezigen nemen deel aan de sancties tegen Rusland, uit onvrede over de Russische rol in de crisis in Oekraïne.

Die sancties zijn echter onwettig volgens Poetin, omdat alleen de Verenigde Naties ze op zouden mogen leggen. Ook gaan ze in tegen handelsafspraken, die veel Westerse landen zelf hebben opgesteld.

Onwettig

Die sancties zijn echter onwettig volgens Poetin, omdat alleen de Verenigde Naties ze op zouden mogen leggen. Ook gaan ze in tegen handelsafspraken, die veel Westerse landen zelf hebben opgesteld. De sancties aanhalen tijdens de topconferentie noemde hij zinloos.

De sancties hebben volgens de Russische president wel een negatief effect op de Russische economie, maar die is volgens hem sterk genoeg om daar tegen te kunnen. Die economie groeit dit jaar met 0,7 procent, berekende het Russische statistiekbureau. Anderzijds verwacht de Russische centrale bank dat de economie van Rusland in 2015 stilvalt.

Zinloos

De sancties aanhalen tijdens de topconferentie in Australië noemde Poetin zinloos. Wel zal hij daar praten met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, meldde een woordvoerder van Poetin vrijdag volgens staatspersbureau Interfax. Merkel liet eerder al weten dat ze zich zorgen maakt over de afspraken die gemaakt zijn in september in Minsk, over het bezweren van de crisis in Oekraïne. Die afspraken worden niet gevolgd, vindt ze.

Bekijk Poetin's uitspraken: