Russische rebellen in Oost-Oekraïne willen een gevangenenruil met de autoriteiten in Kiev. 

Het gaat om een ruil van alle gevangenen, meldden Russische media zaterdag op gezag van vicepremier Andrej Poergin van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

Poergin wil het onderwerp maandag bespreken tijdens een bijeenkomst van de Oekraïense contactgroep in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De contactgroep bestaat uit Rusland, Oekraïne, pro-Russische rebellen en de OVSE.

President Petro Porosjenko van Oekraïne sprak dinsdag in Minsk met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Dat gesprek leverde geen concrete resultaten op.

'Buitenaards' karakter

Het is onwaarschijnlijk dat tijdens de gesprekken maandag een staakt-het-vuren wordt besproken. Porosjenko houdt vast aan zijn eigen vredesplan met een staakt-het-vuren op voorwaarden van Kiev. Poergin noemde dat plan onrealistisch. Het zou een ''buitenaards'' karakter hebben.

Poergin liet zaterdag ook weten dat de Volksrepubliek een tweede grote aanval aan het voorbereiden is. De rebellen hopen daarmee het cordon van het Oekraïense leger te doorbreken, dat nu de twee door rebellen gecontroleerde gebieden Loehansk en Donetsk gescheiden houdt. Wapens hebben de rebellen voorlopig genoeg. Volgens Poergin heeft het Oekraïense leger veel ''trofeeën'' achtergelaten.

Weer vrij

De Russische militairen die maandag in Oekraïne door het leger werden aangehouden, zijn weer op vrije voeten en terug in Rusland. Dat heeft plaatsvervangend commandant Aleksej Ragozin van de Russische luchtmacht gezegd, meldt het Russische persbureau Interfax.

''De onderhandelingen waren erg moeilijk. Gezond verstand kreeg de overhand en het is allemaal goed geëindigd'', aldus Ragozin. De militairen krijgen psychologische en andere hulp. Het is volgens Ragozin ''onacceptabel'' dat de militairen zo lang zijn vastgehouden door het Oekraïense leger.

Volgens Rusland waren de militairen verdwaald en zijn ze per ongeluk de grens met Oekraïne overgestoken. De Oekraïense autoriteiten beweren echter dat de militairen meevochten met de pro-Russische rebellen.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne