De Oekraïnse regering wil het Russische konvooi met hulpgoederen voor de stad Loehansk en het oosten van Oekraïne niet de grens overlaten. 

Dat heeft een woorvoerder van de Oekraïnse overheid dinsdag laten weten, meldt persbureau AP.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels laten weten de controle over het konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne over te dragen aan het Internationale Rode Kruis, als het materiaal de grens tussen Rusland en Oekraïne heeft bereikt.

Het Russische konvooi van zo'n 280 witte trucks, waarvan wordt gezegd dat het humanitaire hulpgoederen vervoert, vertrok dinsdagochtend vanuit Rusland richting Oost-Oekraïne.

Volgens de Russische staatszender RT vervoeren de trucks voedsel, geneesmiddelen en drinkwater. Behalve vierhonderd ton graan, honderd ton suiker en 62 ton babyvoeding bevat het konvooi 12.000 slaapzakken en 69 generatoren.

Volgens Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad is het Russische konvooi niet geautoriseerd door het Rode Kruis. De hulporganisatie liet dinsdag weten niet op de hoogte te zijn van wat de vrachtwagens vervoeren en waar ze precies heen rijden.

Lysenko toonde in het geheim gemaakte beelden waarop vergelijkbare witte vrachtwagens geparkeerd staan bij een Russische legerbasis. Daarop is te zien dat militairen in uniform in een rij voor een truck staan.

In Oekraïne en Westerse landen wordt gevreesd dat Rusland het konvooi gebruikt om het oosten van Oekraïne binnen te vallen en zo de pro-Russische separatisten te helpen in de strijd met het Oekraïense regeringsleger.

45.000 troepen

Rusland heeft volgens de Oekraïense overheid naar schatting 45.000 troepen en grote hoeveelheden aan wapentuig gestationeerd in de grensregio met Oekraïne.

Oekraïne wil het konvooi alleen het land binnen laten als daar geen Russische militairen bij zijn. De lading moet bij de grens door het Rode Kruis worden overgeladen op andere voertuigen en de militairen komen er niet in. "Oekraïne zal de controle houden over alles", verklaarde een medewerkster van president Petro Porosjenko dinsdag.

Oekraïne eist dat het hulpkonvooi, als het eenmaal wordt geleid door het Rode Kruis, de grens oversteekt op een plek waar de regering de dienst uitmaakt. Zeker honderd kilometer van de Oekraïens-Russische grens is in handen van de pro-Russische separatisten. 

Rode Kruis

Het Rode Kruis is nog niet direct bij de missie betrokken. De vechtende partijen moeten eerst veiligheidsgaranties geven, meldde de organisatie. Ook wil het Rode Kruis meer details weten over het konvooi.

Maandag ging de regering in Kiev akkoord met een hulpmissie onder toezicht van het Internationale Rode Kruis. Volgens het ICRC is echter nog lang niet alles rond. "We kunnen meedoen, maar er moeten eerst een aantal zaken worden verduidelijkt", zei Laurent Corbaz van het ICRC . "Praktische stappen moeten worden genomen voordat zo'n operatie wordt gelanceerd." 

Er is nog veel over het konvooi dat het ICRC niet weet, aldus Corbaz. "We moeten veiligheidsgaranties hebben en direct contact met alle partijen. We moeten ook weten wat er in het konvooi zit en hoe groot het is. We hebben van de Russen begrepen dat het om 280 trucks gaat die vanochtend Moskou hebben verlaten en vanavond in de buurt van de grens zijn." 

Het ICRC staat in contact met Oekraïne en Rusland en heeft bij de landen aangegeven wat er moet gebeuren. "We wachten nu op een reactie", aldus Corbaz. 

Duitsland gaat al wel via het Internationale Rode Kruis en de Verenigde Naties hulpgoederen leveren aan Oost-Oekraïne. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat daarvoor 3,5 miljoen euro beschikbaar is.

Over de verdeling van de hulpgoederen voert Duitsland overleg met Rusland, Oekraïne, de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Dagen

De Russische regering laat via een zegsman weten niet te weten waar de vrachtwagens de grens zullen oversteken. Volgens hem kan het nog dagen duren voor het konvooi de Oekraïne bereikt. 

De bevolking in de stad Loehansk is zwaar getroffen door de gevechten in de regio. Van de oorspronkelijke bevolking van 420.000 inwoners zijn er naar schatting nog 250.000 in de stad. Ze hebben al dagenlang geen elektriciteit of stromend water.

Bekijk beelden van het konvooi:

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne