De Europese Unie heeft "stilletjes" een exportverbod voor onder meer militair materieel naar Oekraïne opgezegd. 

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kan daardoor materieel naar Oekraïne worden gestuurd dat kan worden gebruikt voor "interne repressie". Dat laat het ministerie zaterdag in een verklaring weten.

Rusland hekelt het opzeggen van het verbod en stelt dat de Europese Unie met dubbele maten meet. Het ministerie roept de EU op om zelf beslissingen te nemen, in plaats van de Amerikanen te volgen in hun acties tegen Rusland. Zonder het exportverbod "draagt de EU meer verantwoordelijkheid voor het bloedbad in het zuidoosten van Oekraïne".

Het is volgens het ministerie onterecht dat het exportverbod in stand werd gehouden toen onder oud-president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne de confrontatie tussen "gewapende radicale nationalisten en vrijwel ongewapende autoriteiten" zich voordeed.

"Nu, ondanks de voortzetting van een militaire operatie door Kiev in het Zuid-Oosten van het land, vindt de EU het nodig om de export van militaire technologie en uitrustingen toe te staan", aldus de verklaring van het ministerie.

Overzicht sancties EU tegen RuslandDossier vliegramp 'Gevolgen sancties Rusland niet te overzien' | Sancties moeten Poetin op knieën dwingen