Moskou heeft de EU woensdag gedreigd met een verhoging van de energieprijzen.

Dit is een reactie op de economische sancties die de unie dinsdag afkondigde.

Deze ''onverantwoordelijke stap'' zal onvermijdelijk tot stijging van de prijzen op de Europese energiemarkt leiden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou woensdag.

Duitsland, de belangrijkste economie in de EU, is voor een derde van zijn gasimport afhankelijk van de Russen. De EU besloot dinsdag tot nieuwe sancties om het Kremlin te bewegen zijn steun aan de pro-Russische opstandelingen in Oekraïne in te trekken.

Kortzichtig

Rusland noemde de economische sancties van de VS eerder op de dag ''vernietigend en kortzichtig''. Dat verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. De EU, die ook tot sancties besloot, werd in die verklaring niet genoemd. 

De VS besloten onder meer om in navolging van de EU de export naar Rusland van goederen en technologie voor de olie- en gassector te staken en Russische staatsbanken van de financiële markt af te snijden.

''Zulke beslissingen door Washington kunnen niets anders brengen dan verdere verslechtering van de Amerikaans-Russische verhoudingen en een uiterst onfortuinlijke situatie veroorzaken in de internationale betrekkingen, waar de samenwerking tussen onze staten vaak een doorslaggevende rol speelt'', aldus de verklaring. De verliezen voor de VS zullen ''voelbaar'' zijn, aldus Moskou.

Verzwakken

Door de sancties komen opnieuw drie Russische staatsbanken op de zwarte lijst van de VS. Op de spaarbank Sberbank na staan nu alle grote Russische banken die voor meer dan de helft in staatshanden zijn, op de lijst.

De Amerikaanse regering staakt ook de verstrekking van exportkredieten die betrekking hebben op de uitvoer naar Rusland. Verder wordt de financiering ten behoeve van de economische ontwikkeling van het land stilgelegd.

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde Rusland dat het de prijs voor zijn huidige gedrag zal moeten betalen. ''Als Rusland zo doorgaat, lopen de kosten op'', zei hij. ''De acties van Rusland in Oekraïne en de sancties die we al hebben ingevoerd, hebben de toch al zwakke Russische economie verder verzwakt.''

G7

De leiders van de G7-landen hebben Rusland woensdag de wacht aangezegd. Het Kremlin moet rekening houden met nieuwe sancties, als het zijn Oekraïnebeleid niet bijstelt, aldus een gemeenschappelijke verklaring.

De G7-leiders roepen de strijdende partijen ertoe op een staakt-het-vuren in acht te nemen, met name op de plek waar op 17 juli het Maleisische vliegtuig crashte.

De G7 veroordelen het ''tragische neerschieten'' van vlucht MH17, met de ''dood van 298 onschuldige burgers'' als gevolg. De G7 eisen een ''snel, volledig, onbelemmerd en transparant internationaal onderzoek''. Het staak-het-vuren moet het mogelijk maken om de stoffelijke resten van alle slachtoffers en hun bezittingen te bergen.

De VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Japan en Canada hekelen dat Rusland de soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnt.

EU

De EU heeft woensdag acht personen met naam genoemd die het doelwit zijn van nieuwe sancties tegen Rusland.

Onder hen zijn naaste kennissen van president Vladimir Poetin, zoals Arkadi Rotenberg, die lang zijn sparringpartner bij het judoën is geweest.

Volgens de EU is Rotenberg onder het Poetinbewind rijk geworden. Hij werd door het Kremlin bevoordeeld bij het verstrekken van overheidsopdrachten, zoals bij de voorbereiding van de Olympische Winterspelen in Sotsj.

Eveneens onder de sancties valt Aleksej Gromov, de plaatsvervangende stafchef van Poetin. Volgens de EU heeft hij Russische media opdracht gegeven positief te berichten over de pro-Russische separatisten in Oekraïne.

Ook drie bedrijven staan op de lijst: een bank, een wapenproducent en een luchtvaartmaatschappij. De National Commercial Bank was de eerste Russische bank die op de Krim actief werd nadat Moskou het Oekraïense schiereiland eerder dit jaar had geannexeerd.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne