Sinds de Oekraïense president Petro Porosjenko begin deze week het bestand in het oosten van zijn land opzegde, is het geweld daar sterk toegenomen. 

Navi Pillay, de VN-hoge commissaris voor de mensenrechten, liet vrijdag weten deze week ''talrijke alarmerende berichten'' over omgekomen mensen in Donetsk en Loehansk te hebben gekregen.

Een van de slachtoffers is een meisje van vijf jaar.

Pillay zegt zeer verontrust te zijn door een boodschap van een van de leiders van de pro-Russische separatisten op internet. Hij zegt dat minderjarige kinderen en vrouwen legitieme doelwitten zijn en dat het doel is ''hun veel schrik aan te jagen''.

Ook is Pillay zeer bezorgd over het gebruik van landmijnen. Explosies daarvan zouden al drie mensen het leven hebben gekost.

Beschermen

Pillay herinnert de Oekraïense regering en de separatisten aan hun plicht alle maatregelen te nemen om de mensenrechten van alle inwoners van het oosten van Oekraïne te beschermen. In juni verzamelde een VN-team informatie over de dood van vijf kinderen in de omgeving van Donetsk en Loehansk.

Vooral weeskinderen, van wie velen zeer jong en gehandicapt zijn, zijn kwetsbaar. Sommigen moesten worden geëvacueerd.