De OVSE is woensdag enkele uren het contact kwijt geweest met een tweede team waarnemers in de buurt van Donetsk in Oekraïne. 

In de avond zou het contact zijn hersteld, toen het team was teruggekeerd in Donetsk. In het team met elf mensen zit een Nederlandse vrouw, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

''Ze zijn op weg naar het hotel'', aldus een woordvoerster van de OVSE. Ze zijn ongedeerd.

De familie van de Nederlandse is volgens Buitenlandse Zaken ingelicht. Buitenlandse Zaken houdt de situatie nauwlettend in de gaten en werkt met de andere landen en de OVSE samen om duidelijkheid te krijgen. De Nederlandse vrouw is een burger, geen militair.

De groep reisde in drie voertuigen en werd rond het middaguur tegengehouden bij een wegblokkade bij Marinka. Het is niet bekend welke groepering bij die checkpoint stond. ''Ze hadden geen logo's'', aldus de OVSE.

Behalve uit Nederland, kwamen de teamleden uit Rusland, Oostenrijk, Bulgarije, Finland, Italië, Noorwegen, Polen, Rusland, de Verenigde Staten en Slowakije.

Vier andere buitenlandse waarnemers van de OVSE zijn sinds maandag vermist in Oekraïne. Ook zij verdwenen in de buurt van Donetsk. Van hen ontbreekt ieder spoor.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne